Mikó István és a szabin nők – „Mások vittek rossz utakra engem...”

Ismét Mikó István Jászai-díjas színész, rendezővel dolgozik a Mandala csapata. Nyári produkciójuk, A szabin nők elrablása című zenés játék Nyíregyházán újra a Görög Udvarban kerül műsorra. 

Mikó István kétszer volt már valóságos színi direktor – az Arizonában és Sopronban -, és most másodszor játssza Rettegi Fridolin színidirektor szerepét is. A Schönthan testvérek darabjából Kellér Dezső, Szenes Iván és Horváth Jenő írt népszerű zenés játékot, melyet az első magyar musicalként szoktak emlegetni. Bemutatója 1949 – ben a Pesti Színházban volt olyan művészekkel, mint például Bilicsi Tivadar.

Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes Művész kameránknak elmondta:

Végülis ez egy atelier darab olyan szempontból, hogy a színházi belső életet figurázza egy kicsit ki, és azt a világot, amikor ugye - és ez egy kicsit a mai időkre is rímel – támogatókat kell szerezni, hogy egy színház létezni tudjon. Szerintem a Mandala Társulatnak ez pontosan megfelelő darabválasztás, hiszen 28 éve azon küszködnek, hogy támogatókat szerezzenek.

A Róma megalakulása körül bonyolódó mondára épülő történetben egy vándortársulat szerepel, akik a helyi főgimnázium történelem tanárának rejtett kincsével, eme színdarabbal foglalkoznak. Az előadás a vándorszínházi lét báját, kicsinyességét és ripacskodását figurázza ki.

Bódis Gábor, a Mandala Dalszínház igazgatója hozzátette azt is:

Mikó István Jászai-díjas, Érdemes Művész rendez nálunk darabot A szabin nők elrablása címűt, és ő osztotta rám a Bányai Tanár Úr szerepét. Ő az a főgimnáziumi tanár, aki egy fiókban rejtve őrzi régi, ifjúkori zsengéjét, A szabin nők elrablása  című darabot, amit élelmesen a vándorszínház színi igazgatója, Rettegi Fridolin kicsal tőle, és annak bemutatásától várja a kisvárosban - a történet szerinti Siklódon – hogy ebből óriási siker lesz.

A Mandala bemutatója a 29. Mandala Nyár programjában szerepel. Július 11-én a tavalyi sikerdarab, a Hyppolit, a lakáj nyitja a sorozatot a Görög Udvarban, majd augusztus 7-én jön A szabin nők elrablása. Emellett több vendégelőadást is kínálnak nézőiknek.