Endometriózis nap Nyíregyházán –Én-történetek és életmód tanácsok várták az érdeklődőket
Fotó: Trifonov Éva

Én-történetekkel és életmód tanácsokkal, betegtalálkozóval töltötték az Endometriózis Világnap nyíregyházi délelőttjét a szombati sóstói rendezvényen. Érintettek, segítők, szimpatizánsok és társak vettek részt a Női Egészségért Alapítvány által szervezett programon. 

Salamon Adrienn endometriózisát 2009-ben diagnosztizálták, de szinte semmilyen civil segítséget nem kapott, így maga kezdett kutakodni és szervezkedni. Akkor a médiában dolgozott, és azt gondolta, hogy olyan komoly ez a téma, amelyről beszélni kell. Így foglalkozik 10 éve az endometriózissal kapcsolatos edukációval a Női Egészségért Alapítvány élén.

Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány Kuratóriumi elnöke kiemelte:

Évről-évre nagyon sok rendezvényünk van. Most idén májusban szervezünk egy olyan eseményt, ahova azokat hívjuk el, akik a 10 év alatt az endometriózis mellett babát tudtak vállalni, hiszen a meddőség az egyik fő probléma az endometriózissal kapcsolatban, vagy egy következmény is lehet. Azt gondolom, hogy több ezer nő, akinek segítettünk az educationkkal kapcsolatban. Nagyon fontos az, hogy a lehető legkorábbi stádiumban diagnosztizálható legyen az endometriózis, hogy a súlyos szövődmények elkerülhetőek legyenek.

A ma már kétgyerekes édesanya sztorija után jött egy újabb én történet a bloggertől.

Inzsöl Júlia blogger azt is elmondta:

A következő menstruációm első napján ugyanúgy indult, ahogy mindig szokott. Erős fájdalommal, de ezt megszoktam. Nekem ez normális volt. Bevettem egy No-Spa-t, és aztán a meleg vizes palackkal a hasamon sikerült elaludnom, viszont nagyjából két órával később, éjfél körül iszonyatos fájdalomra ébredtem. Olyan volt, mintha felrobbant volna valami a testemben.

Nyíregyházán - kis létszámmal ugyan, de - működik az Endoklub. A tapasztalat szerint az emberek félnek az információtól, egyáltalán a betegség diagnosztizálásától, és sokan nem vállalják fel az állapotukat. Szívesebben olvasnak honlapokat, keresik egymás társaságát. Ezt szolgálja az egyik közösségi oldalon elérhető csoport.

Porkolábné Barbara, a a Női Egészségért Alapítvány projektvezetője hozzátette:

Létrejött egy szakértői csoport az endometriózissal kapcsolatban. Ez azért fontos, mert ott vannak az érintettek. Szakértők videohíváson keresztül online bejelentkeznek, és lehet tőlük kérdezni, egy adott témával kapcsolatban élőznek. A végén mindig lehet külön kérdéseket feltenni, és ha kifutunk az időből, a későbbiekben kapnak rá választ.  Ez azért is fontos, hogy aki esetleg ott nem mert az élő bejelentkezés alatt kérdezni, megteheti később is. A mai világnapon a gyermekvállalásról van szó, ami tabutémának számít.

Tavaly októberben mutatták be azt az applikációt, mely egy menstruációs naptár, adatokat, tüneteket tárol, és jelzi a betegséget, például az endometriózis, gyulladások, miómák és ciszták jelenlétét, vagy azt inzulinrezisztencia lehetőségét. Emellett a stresszkezelés jelentőségéről, a mozgás és a hobbyk gyógyító erejéről, illetve az egészséges táplálkozás tudnivalóiról is hallottak sorstársak elbeszéléséből és szakemberek előadásából. Az orvostudomány már TB alapon olyan műtétekre is képes, melyek nem járnak nagy feltárásokkal, természetes testnyílásokon, vagy laparoszkópos beavatkozásokkal végeznek egészségmegőrző, akár életmentő műtéteket is.

Kapcsolódó galéria

Endometrózis Világnap Nyíregyházán