Új kihívások a vízgazdálkodásban! Míg évekkel ezelőtt az árvizek okoztak nagy károkat, most elsősorban az aszályos időszakok
A Víz Világnapja alkalmából ünnepi előadóülést tartottak a Megyeházán. 

Új kihívások a vízgazdálkodásban! Míg évekkel ezelőtt az árvizek okoztak nagy károkat, most elsősorban az aszályos időszakok. A Víz Világnapja alkalmából ünnepi előadóülést tartottak a Megyeházán. 

 

Március 22-e a Víz Világnapja. Ennek alkalmából csütörtök délelőtt ünnepi előadóülést tartott a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete. A megyeházi rendezvényen elhangzott, 25 évvel ezelőtt tartották az első megyei, Víz világnapi ünnepséget – azóta is minden évben sikeres, eredményes programokat szerveznek térségünkben. Bodnár Gáspár, a FeTiVizig igazgatója elmondta:

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalság bekapcsolódjon a Víz világnapi rendezvénysorozatba, éppen ezért rajzpályázatokat írunk ki az alsó tagozatosoknak, óvodásoknak – a felső tagozatosoknak pedig szakmai pályázatot. Minden évben komoly érdeklődés van, díjazzuk a győzteseket, értékeljük a pályázók munkáit és nagyon fontos, hogy ebben az időszakban számos iskolában, óvodában a vízzel foglalkoznak, munkatársaink elmennek és tájékoztatást, órákat adnak a gyerekeknek.

 

 

Új kihívások a vízgazdálkodásban! Míg évekkel ezelőtt az árvizek okoztak nagy károkat, most elsősorban az aszályos időszakok – mondta a Víz világnapi rendezvényen az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Láng István kiemelte:

Tervezzük a Tisza-Túr tározó megépítését, hullámtéri beavatkozásokat az árvízi biztonság érdekében, de fontos, hogy elkészült a kormányhatározat a következő 10 év öntözés-fejlesztési programjáról. Jelentős összeget fordítanak majd arra, hogy a vízkészleteket elérhetővé tegyék a gazdáknak.

 

A rendezvényen elhangzott, elkészült a Kvassay Jenő Terv, amely a szakma számára sok feladatot is tartalmaz. Az elsődleges célok között szerepel, hogy az illetékesek felkészüljenek az esetleges aszályra, a vízkészleteket megfelelően tározzák, a települések képesek legyenek a szélsőséges mennyiségű csapadékokat kezelni és országszerte megfelelő védekezés legyen árvizek esetén.

Kapcsolódó galéria

Víz Világnapja a Megyeházán