Mi folyik a csapból? – Több mint 500-an látogattak el szerdán a víztoronyba

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, amely nem mellesleg a csapból folyik a háztartásokba. Erre buzdította a résztvevőket az az esemény, melyet március 22-én a víz világnapja alkalmából idén is megszerveztek a Nyírségvíz munkatársai. Városunk ikonikus víztornya kinyitotta a kapuit iskolások, óvodások, felnőttek előtt, több mint 500-an érkeztek a regisztrációhoz kötött programra.

 

Idén is nagy volt az érdeklődés a Nyírségvíz által szervezett program iránt. A résztvevők felmehettek a víztoronyba megnézni, hogy hogyan tárolják a földből kinyert vizet, valamint sok információt megtudhattak az ivóvízről, egészen attól, hogy mégis honnan nyerik, addig, hogy az elfogyasztása után mi történik vele. Az is kiderült, hogy az életünk egy-egy tevékenységéhez mennyi vizet használunk. Például nem is gondolnánk, hogy nemcsak azt a vizet használjuk, amit lefőzünk, hanem a kávébab elvetésétől kezdve addig a pillanatig, amíg kijön a kávégépből 140 liter vizet használunk el egy kávéscsészénél. Ez a víz „lábnyoma”, ami az adott termék életciklusát, az előállítását veszi figyelembe.

Nem mindegy mit, nem mindegy hogyan

Ugyan bolygónk több mint 70%-át víz borítja, az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz mindössze 3%, ennek nagy része hóban és jégben található. A víz, életünk alapfeltétele, mint természeti erőforrás: véges. Pedig a Föld népességgyarapodása egyre több vizet kíván. Ezért nem mindegy, hogy az emberiség hogyan használja ezt az erőforrást, ezt hangsúlyozta ki Matyasovszkiné Buri Adrienn. Az is kérdéses, hogy mégis milyen vizet fogyasztunk. A Nyírségvíz kommunikációs vezetője a csapvízfogyasztást javasolja, ami a nap 24 órájában elérhető.

„Ez egy olyan kincs, melyet sokan nem is érzékelnek napjainkban, de gondoljunk csak Ázsiára vagy Afrikára, ahol eleve kevesebb a víz, és óráka gyalogolnak az emberek a piszkos vízért, hogy a szervezetüket feltöltsék! A 24 órában elérhető, egészséges, pontosan azokat az ásványi elemeket és nyomelemeket tartalmazza, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Olcsó. Ha összehasonlítják az emberek az ásványvízzel, és kiszámolják, hogy mennyibe kerül 1 liter csapvíz 1 liter ásványvízhez képest, akkor rájönnek, hogy a csapvíz igencsak olcsónak számít” – mondta.

A csapvíz további nagy előnye, hogy nem PET-palackban vesszük, hanem csöveken át jut a háztartásunkba, így nem környezetszennyező. Nem hizlal, szemben a sok cukros üdítőitallal. A csapvíz minőségét emellett szigorúan, a nap 24 órájában több ponton vizsgálja, mind a Nyírségvíz központi laboratóriuma, mind a kormányhivatal. A csapvizet pont ezért nem szükséges utánszűrni, pedig ez a tévhit mára már igencsak elterjedt. Erről is beszélt Matyasovszkiné Buri Adrienn.

„Nem javasoljuk a csapvíz utánszűrését. Pontosan azért nem, mert nagyon komolyan ellenőrzik, nagyon szigorúan ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. Sok paraméternek kell megfelelnie, nemcsak a magyarországi, hanem az európai uniós elvárásoknak is. És a mi központi laboratóriumi munkatársaink és a kormányhivatal munkatársai is szoros ütemterv alapján, külön pontokon ellenőrzik naponta a csapvíz minőségét.”

Felelősebb vízfogyasztóknak kell lennünk

Aki mégis vízszűrőt használ, folyamatosan vizsgálja át, hiszen sok baktérium azon is megtelepszik, amellett, hogy sok értékes ásványi anyagot is kiszűr.

A tudatos vízhasználat jegyében a március 22-i programok látogatóit az 1. számú szennyvíztisztító telephelyen is várták. Ott azt mutatták meg, hogy a szennyvizet hogyan gyűjtik össze, miért, és főleg miként tisztítják meg, valamint mi történik ez után a megtisztított vízzel. A víz világnapi eseményektől azt várják, hogy egyre többen és egyre szélesebb korosztály ismerje fel azt, hogy sokkal felelősebb vízfogyasztóknak kell lennünk.