Mezőgazdasági konferencia Nyíregyházán

Háromnapos konferenciát rendezett a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete. Az esemény lehetőséget nyújt a tájfajta- és őshonos magyar állatfajta kutatás, valamint az ökológiai gazdálkodás összehangolására. Emellett bemutatják az egészségmegőrzést szolgáló élelmiszerek fejlesztésére irányuló tudományos ismereteket is. Dr. Kovács Zoltán, a Műszaki és Agrártudományi Intézet megbízott igazgatója elmondta, az egészséges élelmiszerhez való jog mindenkit megillett, ezért ezek alapanyagát úgy kell megtermelni, hogy az biológiai vagy ökológiai alapokra helyeződjön. Ez a téma ma már foglalkoztatja a közvéleményt.

 

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS

 

Mint a konferencián elhangzott, a tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsátója, a 21. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője.

 

TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGÉSZSÉG

 

Prof. dr. Dinya Zoltán egyetemi tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy már az ókorban is azt mondták, a táplálkozás legyen a gyógyszerünk, de a legnagyobb probléma ma az egészségtudat hiánya az emberek között. Ezt kellene növelni, mert ha nem tudjuk, hogy milyen életkorban, mikor és mit együnk, akkor hiába táplálkozunk, az nem jelent egészségi előnyt.

A nyíregyházi konferencia előadásain szó esett a különböző kultúrnövények és gyümölcsök termesztéséről, a termények és élelmiszerek útjáról az értékesítésig. Mindezekkel rámutattak a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészségügy megkerülhetetlen kapcsolódási pontjaira is.

Szoboszlai Tibor