Meséld el nekem! – Ismét alkotói pályázatot hirdetett az Idősügyi Tanács
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Idősügyi Tanács hatodik alkalommal hirdet pályázatot nyugdíjas korúak számára, tanulsággal szolgáló írások, történelmi dokumentumok elkészítésére. A Meséld el nekem! mellett megjelent az Alkotó idősek pályázat is, mely népi, kézi, képző- és iparművészeti alkotásokat vár a hagyományos kiállítás megrendezéséhez.

 

Pár éve született az ötlet, hogy könyvben meséljenek a mai nyíregyháziak egykori életükről, nyíregyházi történetekről. Egy sorozatnyi könyv is megjelent már ezekből az írásokból.

II. díjat kapott a Második életem című írásáért, és helyet az aktuális kötetben az Idősügyi Tanács korábbi titkára, Fintor Károlyné. De papírra vetette a Libatereléstől a Tour de Szabolcsig írását is Marika néni, és most egy karácsonyi történettel készül, sőt buzdítja kortársait, hogy ők is emlékezzenek és hagyjanak nyomot életük történetével a városi legendáriumban.

„Tulajdonképpen az a célunk, hogy az idős emberek meséljenek el egy-egy történetet az életükből, vagy akár összefoglalhatják az egész életüket is, ami egyrészt a saját életük igaz története, és kapcsolódik Nyíregyházához. Ami rávilágít az adott kornak a társadalmi helyzetére is. Elővehetik akár a történelemtanárok is, hisz minden kiadásból juttat az önkormányzat valamennyi Nyíregyházán működő iskolának, könyvtárnak, tehát ezek fellelhetők” – tájékoztatott Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács sajtóreferense.

A maximum 10 oldalas pályamunkák beadási határideje 2021. június 30.  A történeteket elektronikus formában, a kultalpolg@nyiregyhaza.hu e-mail-címen várják.

Az Alkotó idősek pályázat határideje eddig ismeretlen, hiszen a pandémia függvényében lehet összegyűjteni a népi, kézi, képző- és iparművészeti alkotásokat, majd megrendezni a Váci Mihály Kulturális Központban a hagyományos kiállítást.

Ahogyan Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára fogalmaz: „Voltak nagyszerű amatőr festmények, voltak nagyszerű gobelinek, volt olyan idős társunk, aki papírból fantasztikus karácsonyfadíszeket hajtogatott – művészi munka volt, mondhatom. Voltak, akik patchwork szatyrokat csináltak, ami ma, amikor sokat beszélünk – joggal – a környezetünk védelméről, ez egy nagyszerű dolog, mert mutatós, aranyos, kimosható és sokszor használható. Voltak, akik horgoltak, tehát nagyon sokrétű volt a munka. Színes és látványos. Én nem pályáztam még eddig. De most fogok bevinni munkát – pályázaton kívül – csak bemutatásra. Én elkészítettem a famíliánk családfáját, ami nem egy számítógépes munka. Festmény, vagy kollázs, inkább így mondom. Azért is akarom bemutatni ebben a körben, mert arra is szeretném egy kicsit inspirálni az idős társainkat, hogy kutassák meg a családjukat. Nagyon sok örömforrás van benne!”

A bizonytalan helyzet ellenére is munkára bátorítják a kedvtelésből rajzoló, festő, varró és formázó nyugdíjasokat. A bezártság időszakában ugyanis különösen jó, ha lefoglalja magát az ember azzal, amiben örömét találja és kézzelfogható értéket teremt.