Méltó nyughellyé váltak temetőink

Nyíregyháza polgármestere a temetkezési vállalat igazgatójával tekintette meg az Északi temetőt a fejlesztések lezárultával. A város kiemelt figyelmet fordít idén a sírkertekre, az Északi temetőre 21 millió forintot költöttek. Ott 1500 négyzetméter útalapot aszfaltoztak le, 400 négyzetméteren kátyúztak, felújították a fa szerkezetű ravatalozót és a bemosópark rekonstrukciós munkálatai is befejeződtek. A ravatalozó új tetőt, világító ablakokat, ajtókat és szőnyeget kapott, és így már szeptembertől ismét a temettetők rendelkezésére áll. A bemosóparkban átalakították a kőhalmokat, kitisztították az üveg emlékművet, amely új világítást is kapott, valamint folytatódik a gránit táblák előtti térburkolás. Halottak napját követően pedig elkezdik a fasorok felújítását is az Északi temetőben.

FIATALODÓ FAÁLLOMÁNY

Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója elmondta: a temető törzsfái 70, 80, 90 évesek, így felújításra szorulnak. Egyrészt azért, mert a temetkezési helyek szűke miatt a sírhelyeket nagyon közel rakták a fákhoz, de az is indokolja a fiatalítást, hogy némelyik igen korhadt. Egy részét az elmúlt időszakban átvizsgálták, és jelentős mennyiségű fát kell kivágni. A fasorok megújítása egy hosszú távú koncepció alapján, 10–15 év alatt valósul majd meg.
A központi sírkert mellett a Hősök temetőjében is befejeződtek a munkálatok. Ott díszkaput építettek, sétányt és kerítést újítottak fel, illetve új síremlékeket is elhelyeztek, a régieket pedig megtisztították. A beruházás itt is 21 millió forintba került.
Dr. Kovács Ferenc polgármester azzal egészítette ki, hogy ezen kívül jelentős összeget, mintegy 43 millió forintot fordítottak a borbányai temető bővítésére. Ott 1,3 hektár területet kellett vásárolni, így most már elmondható, hogy Nyíregyházán 30–40 évre biztosítottak előre a temetkezési helyek.

DUPLÁJÁRA BŐVÜLT

Ezzel a fejlesztéssel duplájára bővült a borbányai temető területe. A nyíregyházi önkormányzatnak egy kilencéves folyamat után sikerült megvásárolnia azokat a telekrészeket, amelyek bővítéséhez szükségesek voltak. A borbányai temető bővítésére 32,3 millió forintot fordított a város, amelyhez még további 10 millió forintot biztosított fejlesztésekre. A temető délre eső területénél végezték el a bővítést, a temetkezési helyek bővítésére 5361 négyzetmétert, a zöldfelületek és utak kialakítására pedig 7424 négyzetmétert fordítottak. Emellett tovább építették a vízvezeték-hálózatot és új utakat is létrehoztak.

HARANGSZETELÉS JÖVŐ PÉNTEKEN

A borbányai sírkert harangot is kap. Nyíregyházán ez volt az egyetlen sírkert, ahol az elhunytat nem tudták harangszóval utolsó útjára kísérni.
A kibővített és felújított borbányai temetőbe most érkezett a haranglábhoz a lélekharang, melynek felszentelése jövő hét pénteken, november 7-én 15 órától lesz a történelmi egyházak képviselőivel. Az eseményre mindenkit szeretettel várnak.


Az Északi temető működési rendje mindenszentek ünnepéhez kapcsolódva:

A temető nyitva tartása: 2014. október 31-én, pénteken 7.00–20.00 óra; november 1-jén, szombaton 7.00–20.00 óra; november 2-án, vasárnap 7.00–20.00 óra.
A temetőbe 4 kapun keresztül lehet belépni a fenti novemberi napokon 20.00 óráig. Amennyiben ezen időpontig nem hagyják el a temetőt, a Pazonyi úti teherportánál 24 órás portaszolgálat van, így itt van lehetőség kimenni.
November 3-án, hétfőn 7.00–17.00 óra.
Gondnoksági és szolgáltatóirodai ügyelet, nyitva tartás: 2014. november 1-jén, szombaton 8.00–17.00 óra – ügyelet; november 2-án, vasárnap 8.00–16.00 óra – ügyelet. Ügyeleti időben a gondnokságon lehetőség lesz – a sírhely felett rendelkezők (!) vagy meghatalmazottjaik számára – sírhely újraváltására, a temetőlátogatók részéről pedig felvilágosítás kérhető sírhellyel kapcsolatban.
Gépjárművel történő behajtás:
2014. november 1-jén, szombaton 7.00–10.00 óráig lehet behajtani, de 11.00 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni a temető területét! Parkolási díjat nem kell fizetni!
November 2-án, vasárnap 7.00–20.00 óra. Parkolási díj: az érvényben lévő.
A fenti napokon a forgalmi viszonyoktól és a temető zsúfoltságától függően előfordulhat időszakos forgalomkorlátozás, illetve a temetőbe történő behajtás időszakos korlátozása.
2014. november 1-2-án 8.00 és 16.00 óra között a hagyományokhoz híven a Korányi F. utcai ravatalozóban idén is bemutatót tartanak temetkezési kellékekből.
A mindenszentek ünnepéhez kapcsolódó működési rend változásáról, az esetleges forgalomkorlátozásokról és a sírhely-újraváltásokkal kapcsolatosan felvilágosítás kérhető:
– személyesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat gondnokságán (Nyíregyháza, Pazonyi tér 5. – a Pazonyi úti MOL benzinkút felől),
– telefonon a 42/408-414-es telefonszámon,
– e-mailben a temeto.gondnoksag@gmail.com e-mail címen.