Méltó körülmények fogadják a fiatalságot

Jó ütemben halad az ifjúság „főhadiszállása”, a Mustárház felújítása. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 22-ei számában.)


Akik a Szent István utcán járnak, láthatják egy ideje, hogy (az egyébként szintén nemrégiben megújult) Kossuth gimnáziummal szemben állványerdő borít egy épületet. Most a mesterembereké a terep, augusztustól viszont megújulva, méltó körülmények fogadják a nyíregyházi fiatalságot a találkozási pontjukon.

Városi Diákparlament, Ifjúsági Koncepció, Központi Ballagás, rendezvények, rendszeres találkozások a városvezetés és a nyíregyházi fiatalság képviselői között, diákpolgármester-választás – ez csupán néhány látványos bizonyíték arra, hogy az önkormányzatnál dolgozó felnőttek komolyan veszik a fiatalok kérdéseit, kívánságait.

Odafigyelnek a fiatalokra

Mi több, a diákparlament után részletes feljegyzések is készültek az elhangzott véleményekből, ötletekből, amit igyekeznek beépíteni a folyamatos megvalósulásban lévő stratégiába. Dr. Kovács Ferenc polgármester gyakran hangoztatja előttük is: visszavárjuk őket Nyíregyházára. Ám a városvezetés nemcsak a „szoftverre” figyel, hanem a „hardverre” is, így elérkezett a fiatalok egyik találkozási pontjának, a Mustárháznak a felújítása, ami teljesebb nevén Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda.

Energetikai felújítás

Az energetikai korszerűsítés márciusban kezdődött, melynek keretében a homlokzat, a lábazat és a padlásfödém hőszigetelést kap. Új homlokzati nyílászárókat építenek be, valamint a belső festés, a bádogozási és egyéb munkák is részei a felújításnak. Mivel az épület nemcsak kívülről, hanem belülről is elég régi, modernizálják a fűtési rendszert is. Viszont a külső megjelenése (természetesen felfrissítve) nem változik, hiszen az épület helyi védettség alatt áll.

Hét épületet érint

Ez a beruházás a része az uniós forrásból megvalósuló, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című projektnek. Ugyancsak ebből, az összesen egymilliárdos keretből valósul meg több iskola (a Vasvári és Zrínyi gimnázium, a Sipkay középiskola és a Bem iskola), valamint az 1. számú Idősek Klubja és a Polgármesteri Hivatal „B” épületének energetikai célú rekonstrukciója. A Mustárháznál a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak, a készültség 60 százalék körüli. Várhatóan július végére az épület energetikai korszerűsítése megvalósul, utána pedig egy modernebb házban szervezhetik az életüket a nyíregyházi iskolások.


Tarczy Gyula