Megyei néptáncosaink, népzenészeink és tárgyalkotó népművészeink apraja-nagyja együtt, egymásért és a Csoóri Sándor Programért!

Egy héttel a Nemzeti Összetartozás Napja után, június 11-én, szombaton 17 táncegyüttes, 3 zenekar és 35 tárgyalkotó részvételével rendezzük meg a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált Nyíregyházán, a Szabadság téren, a Váci Mihály Kulturális Központ előtt – tájékoztatta szerkesztőségünket Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke.

A Kárpát-medencében egyidejűleg 30 helyszínen megrendezett esemény a maga nemében egyedülálló és megismételhetetlen!

Létrejöttének kezdeményezője és országos szervezője a Martin György Néptáncszövetség, amely Budapesten kívül 29 helyszínen biztosítja a közös megjelenést és azonos arculatot mindazok számára, akik az elmúlt években részesültek a Csoóri Sándor Alap támogatásából.

A plakáton látható 10 000 fős részvevői létszám azóta már a 20 000 főt is meghaladta, a népzenészek, néptáncosok és kézművesek az elmúlt napokban is sorra-rendre jelentették be részvételi igényüket országszerte!

A programban lévő bemutatkozási lehetőségek, a közös táncok ereje, Csoóri Sándor verse, az elhangzó közös ének, a feltámadó médiafigyelem és Kárpát-medencei magyarság összetartozásába, egységes kulturális identitásába vetett hit inspirálja a közösségeket művészetük bemutatására, hagyományaik további megélésére és átadására Körmendtől - Csíkszeredáig, így Nyíregyházán is!

Nyíregyháza az utóbbi időben ismét a fesztiválok városává vált. Június 11-én egy másik, nagyszabású esemény is lesz a városközpontban, ezúttal azonban arra kérem az érdeklődő és a folklór értékei iránt is fogékony nyíregyházi és megyei közönséget, hogy látogassanak el a Szabadság térre is, nézzük meg közösen, hogy mit is jelentett a Csoóri Sándor Alap támogatása együtteseink, zenekaraink és tárgyalkotóink számára, milyen nagyszerű produkciókkal készültek erre a Kárpát-medencei fesztiválra, s vegyenek részt interaktív programjainkon is!

Békesség, közösség, összetartozás - CSOÓRI SÁNDOR NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL - Nyíregyháza, 2022. június 11. szombat