Megvan az oroszlánfalka új trónörököse

Sajnos életüket beárnyékolta az, hogy 2014 telén 20 évesen elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első állata, Elek, a hím oroszlán. A fenséges állat halálával a csapat vezér nélkül maradt. Most azonban a másfél éves, eddig külön kifutóban élő Inkosi felnőtt a feladathoz, azaz a falka élére állt.

Az első akadályokon már túl van, hiszen az idősebb nőstények kisebb harcok után már elfogadták a fiatal uralkodót.

Inkosi azonnal felismerhető a falkában, hiszen világos színe miatt kiválik a többi közül, mivel a dél-afrikai/ krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartozik. Ez a ritka populáció Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén él s a világos szín valószínűleg a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

Az utódok csak akkor lesznek fehéres/bézs színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel, ezért Inkosinak a normál színezetű oroszlánhölgyek mellett van egy világos színű menyasszonya is, Binti, így Nyíregyházán is várható lesz fehér kölyök.

Az őslakosok már régóta úgy ismerték a „fehér oroszlánokat”, s tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük Timbavati azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált... Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, s 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban az állatkertben és rezervátumokban élő egyedek száma nem éri el az 500-at, köztük 2 itt, a Nyíregyházi Állatparkban látható.