Megújultak Nyíregyháza zöldfelületei – Egy újabb nagyszabású projekt zárult le
Fotó: Szarka Lajos

Megújultak Nyíregyháza zöldfelületei egy több mint 1,5 milliárd forint értékű európai uniós pályázatnak köszönhetően, amelyet az önkormányzat nyert el. A projekt tartalmazta a Benczúr-Bessenyei tér, illetve a Bujtosi Városliget rehabilitációját, az Arany János utca és a Pazonyi tér zöldfelületi megújítását, valamint a Bocskai utcán található szolgáltatóház kialakítását.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint másfél milliárd forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című pályázat megvalósítására. A projekt tartalmazta a Benczúr-Bessenyei tér, illetve a Bujtosi Városliget rehabilitációját, az Arany János utca és a Pazonyi tér zöldfelületi megújítását, valamint a Bocskai utcán található szolgáltatóház kialakítását.

– Sok fa és cserje került elültetésre ezeken a területeken, ahol a projekt megvalósult, illetve a nyíregyháziak kaptak a szabadidő eltöltéséhez kellemes tereket. Például a futáshoz, ha a Bujtosi Városligetre vagy a Bessenyei térre gondolunk. A rekortánpályákat örömmel használják. De kialakítottunk pihenésre alkalmas padokat, valamint fekvőpadokat is. A fiatalok telefontöltési lehetőséget és wifit kaptak az okospadokkal, a legkisebbek pedig játszóteret modern eszközökkel felszerelve. A Bujtoson kialakítottunk egy röplabdapályát, azoknak, akik szeretik ezt a sportot. Összegezve nagyon komplexen, sok mindent beépítettünk ebbe a projektbe – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A Bessenyei téren térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épült, ahol egy új szökőkút is helyet kapott, ugyanitt egy 500 méter hosszú futópálya is készült. A Benczúr téren felújításra került a Vénusz szökőkút, a közelében térkő burkolatú pihenőfelület került kialakításra. A téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesült, ahol kézmosásra és WC-használatra lett lehetőség. A Bocskai és a Kálmán utca sarkán lévő, helyi védettséget élvező épület romos, életveszélyes állapotú volt. Az önkormányzat újjáépítette, eredeti jellegét megőrizve. Itt egy szelfi múzeum működik jelenleg. Az Arany János utca átfogó növényállomány-fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel valósult meg. A Pazonyi tér parkrekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel, pihenőpadok, szemetesszelencék kihelyezésével, valamint tanösvény kialakításával történt meg. A Bujtosi Városliget rekonstrukciója során megújult a zöldfelület, akadálymentes mosdó létesült, átépültek a meglévő salakos burkolatok, tanösvényi szórakoztató elemek kerültek elhelyezésre. A városligetben körülbelül másfél kilométer hosszú futópálya, 2 röplabdapálya létesült és nagyméretű trambulinok kerültek elhelyezésre. A gyalogoshíd is megújult, stégek, piknikpadok, tűzrakóhelyek jöttek létre. A játszótér környezetében gyeprácsos parkoló létesült, megújult a színpad is, és a terület biztonságát szolgáló kamerarendszer is telepítésre került.

Kapcsolódó galéria

Megújultak Nyíregyháza zöldfelületei - projektzáró rendezvény