Megújult és napelemekkel bővült a Nyírtávhő irodaépülete és két telephelye

A projekt a Nyírtávhő kft. három frekventált helyen lévő, a működés szempontjából kiemelt fontosságú, az alkalmazotti létszám 90 százaléka feletti hányadának munkahelyét biztosító épületeinek energetikai korszerűsítését célozta. A fejlesztést az épületek energetikai, műszaki és esztétikai elavultsága is indokolta, de fontos volt a példamutatás az energiatudatosság területén, és a városkép javítása is. Az önkormányzat folyamatosan támogatja a Nyírtávhő kft. fejlesztéseit.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester fontosnak tartja, hiszen 16 ezer lakást és sok közületet látnak el egy olyan modern hőszolgáltatással, amely az elmúlt 6 év fejlesztéseinek köszönhetően költséghatékony, környezetkímélő, fenntartható és versenyképes. Sok sikeres pályázat segített ebben, például korábban 8,3 kilométer vezetéket kellett kicserélni, mert olyan rossz állapotban voltak, de bővítés is történt.

Energetikai korszerűsítés

A 80 millió forintos vissza nem térítendő támogatású projekt helyszínei a távhőszolgáltató Nyíregyháza belterületén lévő épületei voltak, a központi irodaépület, a Család utcai műszaki, valamint az örökösföldi telephely. Joó László ügyvezető elmondta, az örökösföldi hőközpontba érkezik a 400-as távvezeték, itt fogadják a hőt, de a közelben van a másik hőforrás, a gázmotor is. Itt 1800 lakásnak és 400 közületnek készítik a meleg vizét és más hőenergia ellátását. A hőközpont a 80-as évek elején épült, tehát időszerű volt egy korszerűsítés.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ennek során mindhárom épületben kicserélték a nyílászárókat, a homlokzatok, a tetők és födémek is új hőszigetelést kaptak, így az energetikai besorolásuk minősítése is javult. A megújuló energiahordozó hasznosítás keretében egy épületen már üzemeltek a napelemek, most a másik kettőre is szereltek, ezzel a telephelyek villamos energia igényének több mint 10 százalékát a napelemek biztosítják. A projekt eredményeként az épületek hőigénye kevesebb, mint harmadára csökkent, az üvegházhatású gázkibocsátás pedig éves szinten több mint 80 tonnával csökkent.

 

Szoboszlai Tibor