Megújult épület – Elkészült a Bocskai-Kálmán Szolgáltatóház
Fotó: Szarka Lajos

Megújult a Bocskai utca – Kálmán utca sarkán lévő műemlék védettségű épület egy átfogó, 1,2 milliárd forintos, 100 százalékban támogatott projekt keretében. A program része a természeti örökségek mellett az épített örökségek védelme és fejlesztése is.

Évtizedekig egy helyi védettségű, de folyamatosan romló épület állt a Bocskai utca és a Kálmán utca sarkán, melynek a felújítása most készült el a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén” című projekt keretében.

„Egy nagyon érdekes, egyedülálló beruházás történt, be akartuk bizonyítani azt, hogy itt a régi szép épületek, amelyek Nyíregyháza stílusát, hangulatát is adták, nem szabad, hogy tönkremenjenek, ezért tulajdonképpen a Bocskai utca felől teljes eredeti állapotában, ahogy száz-egynéhány évvel ezelőtt állt, azokkal a stílusjegyekkel építettük meg, belül viszont, ahogy láthatjuk, egy 3 szintes, funkciót is biztosító, modern, 21. századi épület valósult meg, a gépészettől kezdve mindennel együtt, az udvaron pedig 8 parkoló és 10 kerékpártároló létesült, és itt lehetőség lesz arra, hogy olyan szolgáltatóház alakuljon ki, amely egy kulturális, turisztikai attrakciót is jelent” – mondta el televíziónknak dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A Bocskai utca mellett a Bujtosi Városliget, a Benczúr-Bessenyei tér, a Pazonyi tér és az Arany János utca felújítása is része volt a projektnek, melyek közül egyedülálló beruházás volt a Bocskai Kálmán Szolgáltatóház kialakítása.

„Amikor először voltam Rzeszówban, 2012-ben, akkor láttam, hogy a testvérvárosunk főtere a városháza körül milyen jó állapotban van. Elmondták, hogy mindegyik épületet lebombázták a II. világháborúban, és igaz, hogy 20-25 éven keresztül, de folyamatosan újjáépítették, és ott van hotel, étterem, szolgáltatóház, ráadásul olyan műszaki állapotban, hogy az a következő 100-150 évre is biztosíték. Erre törekedtünk itt is, ez az első ilyen jellegű projekt Nyíregyházán, és biztosítja azt, hogy ez a következő 100-150 évben is itt tud állni majd.”

A program részeként tavaly elkészült már a Kállay-kúria, idén tavasszal pedig a Móricz Zsigmond Színház melletti Szindbád átadása is megtörténhet – tette hozzá a polgármester.

Kapcsolódó galéria

A Szolgáltató Ház projektzárója