Megújult az ügyészség honlapja – Törvény és igazság

Tavaly novemberben, egy online tájékoztatón mutatták be az ügyészség megújult honlapját, az új logót, és a közösségi médiafelületeket. A Törvény és igazság szlogen alatt arról is szóltak, hogy sokszor és sokan beszélnek a közéletben az ügyészségről, mégis kevesen tudják valójában, hogy mit csinál az ügyész, illetve a testület, és hogyan kapcsolódnak a büntetőeljárásokhoz.

 

Bár 20 éve van sajtószóvivői hálózat, és adnak tájékoztatást bűnügyekkel kapcsolatban, mégsem került kellőképpen előtérbe az ügyészi munka. Az is nyilvánvaló, hogy aki nincs jelen a közösségi médiában, az nincs jelen a mai valóságban. Tény, hogy már az idősebb generáció is egyre inkább ezeken a felületeken tájékozódik. Ennek megfelelően változtatták meg a honlapot, mely közérthető, laikusok számára is befogadható. A Facebook és a YouTube mellett angol nyelvű tartalommal is megjelent a magyar ügyészség a Twitteren. Mi is a cél?

„Nagyon rövid, közérthető, grafikai elemekkel, kép- és videóanyagokkal megtámogatott tartalmakon keresztül, a lehető legsokoldalúbban, legkreatívabban mutassuk be a munkánk különböző szeleteit, melyek nagy része nyilván a büntetőeljáráshoz kapcsolódik, de igen jelentős szerepe van a büntetőjogon túli területnek és az ügyészségnek. Mindemellett azt is, hogy az ügyész is ember, tehát más módon, a munkája mellett egyéb módon is értéket teremtő alkotó ügyészek bemutatására is lehetőséget biztosít ez a platform” – tájékoztatott dr. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője.

Az idén 150 éves szervezet a friss sajtóhíreken túl elérhetőségi adatokat közöl, fogalmat, adatot tisztázó Jogi 1 perces sorozatot indított. Tisztázza a büntetőjogon túli feladatokat, pl. a gyermek- és fogyasztóvédelmet, vagy a környezet- és természetvédelmet. Tervezik az Ügyész a vásznon c. posztsorozatot, amelyben megmutatják, hogy a különböző országok filmművészetében hogyan jelenik meg az igazságszolgáltatás, az ügyészi munka.

„Nagyon kedvezőek a tapasztalatok, hiszen természetesen folyamatosan monitorozzuk ennek a látogatottsági adatait, illetve a visszajelzéseket is. Pont most összesítettük, az elmúlt két hónap alatt több mint 300 ezren kerestek rá az új honlapunkra. Több mint 1 millió 300 ezer megtekintés volt az oldalon. Ami még ennél is fontosabb adat, az átlagos, honlapon eltöltött idő 13-14 perc, ami nagyon kiemelkedő ebben a műfajban, tehát sokan, sok információért fordultak egyes aloldalakhoz. A közösségi médiatartalmaknál is elmondható, hogy két hónap alatt több mint 850 ezer megtekintés volt már eddig” – sorolta az adatokat a sajtószóvivő.

Több praktikus és hasznos információ is felkerült erre az igazán felhasználóbarát felületre. Ügyészségi keresőprogramot is csatoltak a honlaphoz, melyhez Google térképet is talál az érdeklődő. Külön összefoglalót készítettek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos speciális szabályokról. De a különféle beadványok nyomtatványait, azok feltételeit, és a kapcsolatokat is közli a magyar ügyészség honlapja és több közösségi felülete.