Megújult a Manóvár Óvoda -  Teljes energetikai korszerűsítésen esett át
Megújult a Manóvár Óvoda - Teljes energetikai korszerűsítésen esett át

Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyházán projekt II-es ütemében  újult meg a Manóvár óvoda. A közel 82 millió forintos TOP-os beruházás során most választották le az intézményt a Papírgyár energia hálózatáról.

Közel fél évszázados gyermekintézményt, a városban Papírgyári óvodaként emlegetett Manóvárat újították fel az elmúlt hónapokban a Tünde utcán.

Vargáné Szedlár Brigitta SZMK :

A gyermekem már 4 éve jár ebbe az óvodábna. Nagyon meg vagyunk elégedve. Első perctől nagyon ráfért a felújítás erre az óvodára, úgyhogy ennek nagyon örülünk. Azt az egyet sajnálom, hogy nem hamarabb történt, mert mi már csak egy évet fogunk ebben a  szépen felújított óvodában tölteni. Nagyon kellett ez a felújítás, és tökéletes.

A szülők közössége az első perctől az átadásig partner volt a munkálatok idején. 2011-ben a beázások miatt végeztek tetőszigetelést, azóta a szülők segédkeztek belső felújítások, festés alkalmával.

Mussó László önkormányzati képviselő:

Ez az óvoda a Papírgyár részére épült még a 70 – es évek elején, tehát közel 50 éve. Megérett a teljes felújításra, mivel a Papírgyár idejében a  fűtés hálózata, villamos ellátása  mind a Papírgyárhoz tartozott. Ezek a régi rendszerek elavultak, korszerűsíteni kellett, így leválasztottuk a Papírgyártól, és az óvoda épülete is megújult. Komlett tetőszigetelést kapott, külső hőszigetelést, új nyílászárókat.

Több mint 80 millióba került a beruházás, mely a lábazattól a lapos tetőre helyezett napelemekig szinte a teljes energetikai hálózatot érintette, mely így lett  közcélú hálózat, a szolgáltató elvárásai szerint.

Már június 15 - én átadták a vállalkozónak az épületet, így készülhetett el a felújítás a vállalt határidőre, és költözött komfortos helyére mind a három csoport, a Manóvár 80 gyereke.

Stremler Borbála, tagintézmény vezető, Manóvár Óvoda :

A szülők nagyon aranyosak voltak, és megoldották, segítettek ebben a helyzetben, így már június 15 – én elkezdődtek a  radiátorcserék, a fűtésrendszernek a korszerűsítése. Júliusban, miután bezárt az óvoda, hivatalosan zárási időszak volt, 4 hét után ki kellett volna nyitnunk,  de még dolgoztak az óvodában, ezért átmentünk a Bóbita tagintézménybe,  az is hozzánk tartozik, a körzetünkbe.

A Manóvár mellett két év alatt korszerűsítették a Gyermekek Háza Déli Óvoda mind a 12 tagintézményének épületét.

Skarbit Józsefné intézményvezető, Gyermekek Háza Déli Óvoda :

Megújult a Kereszt utcai óvoda, a Bóbita óvodánk, a Kincskereső, a Vécsey közi, illetve a  külterületi óvodák közül a Kassa utca, a Kertvárosi Csicsergő óvoda. Az volt az első nagy projekt, melyet a város közreműködésével megújítottak. És most a kis óvodák.

Idén 10 óvodaépületben zajlott energetikai korszerűsítés, emellett 7 óvoda és 1 bölcsőde nyert  a „ Családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztése” pályázaton.

Nyíregyházán 2019-ben így összesen 17 óvoda és 1 bölcsőde újult meg 1 milliárd 137 millió forint bruttó összegből. Eszközök beszerzésére további 51 millió forintot fordítottak.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztések a Manóvár Óvodában