Megújult a Fenyő utcai orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete
Fotó: Szarka Lajos

21 millió forintból újult meg a Fenyő utcai orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete. Többek között korszerűsödött a fűtéshálózat, megtörtént az akadálymentesítés, és eszközbeszerzés is szerepelt a pályázatban. A felújítás egy nagyobb, több mint 400 millió forintos projekt része.

Nyíregyházán folyamatosan prioritást élveznek az egészségügyi alapellátást célzó fejlesztések. Az önkormányzati tulajdonú rendelőket már a korábbi években felújították, az utóbbi időkben pedig újakat is tudtak kialakítani – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Itt, Rozsrétszőlőn is elkészült egy új orvosi rendelő és védőnői szolgálatnak a helyiség, ez 21 millió forint körüli összegből valósult meg, és tartalmazta a fűtéskorszerűsítést, a nyílászárók cseréjét, szigetelést és a teljes felújítás mellett az eszközbeszerzést is. Ez egy nagyobb projekt része, melyben 408 millió forintot nyert az önkormányzat, hiszen 8 éve prioritásként kezelik az egészségügyi alapellátást.”

Ennek részeként három helyszínen van folyamatban fejlesztés. A Fenyő utcai mellett a Csillag utcán is orvosi rendelőt újítanak fel, ahol a védőnői szolgálatnak is helyet biztosítanak, valamint a Tokaji úton, az Albérlők Házában egészségügyi centrum épül a hajléktalanok orvosi ellátása érdekében, de korábban is számos beruházás valósulhatott meg – tette hozzá a polgármester.

„Kezdtük annak idején a Jósavárosban és a Pirosházban a rendelők felújításával, a kis SZTK három ütemben elvégzett teljes felújítása, ahol szintén kiemelném az eszközbeszerzéseket, és tavaly is 2 orvosi rendelőt tudtunk a Szent István utcán, a kórházzal szemben kialakítani. Ezzel pedig nagyon sokat javult az infrastrukturális háttér, a műszereket, eszközöket is beleértve. Talán ennek is köszönhető, hogy Nyíregyházán nincs betöltetlen praxis, ez országosan is kiemelkedő eredmény, ami azért is alakulhatott így, mert az ETAP-ot, vagyis az Egészségügyi Támogató Alapot is elindítottuk 6-7 évvel ezelőtt.”

Ennek keretében pedig a háziorvosok és a védőnők számára biztosítanak önkormányzati támogatást a rendelők eszköz- és műszerbeszerzéséhez. Korábban pedig az ingyenes parkolást és a veszélyes hulladék elszállítását is biztosították, de a 102 körzeti orvossal és a kórházzal is minden évben konzultál a városi önkormányzat.

 

Szerzők: Nagy Boglárka, Fehér Attila

Kapcsolódó galéria

A felújított Fenyő utcai orvosi rendelő bejárása