Járványügyi szabályok az iskolákban – A Túróczyban online térbe költözik a nyílt nap
Fotó: Szarka Lajos

Kötelező testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a diákok az iskolákba Nyíregyházán is. A járvány megváltoztatta az intézmények mindennapjait, sok programról le is kell mondani, mint például a beiratkozási nyílt napokról. A Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola például ezt is az online térbe költözteti.

Gyerekektől hangos a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola udvara hétfő délután, már több mint egy hónap eltelt a tanévből, de szerencsére a hagyományos módon zajlik az oktatás az intézményben. A tavaszi időszakban az iskola péntekről hétfőre kialakította az online rendszerét, a nehézségek 1-2 hét alatt lefutottak és végül sikeresen zárták az előző tanévet. A közös gondolkodást szinte abba sem hagyták a nyári időszakban, de hagyományos tanévkezdésre készültek.

Hagyományos oktatás

„Az volt a legnagyobb nehézség, hogy félelmekkel voltak tele a szülők, a tanulók és a pedagógus kollégák is. Ezeket le kellett küzdeni és el kellett kezdeni a normális életrendet és működést, ennek érdekében igyekeztünk mindent betartani, döntöttünk a maszkviseléssel kapcsolatban is, a fertőtlenítést nagyon komolyan vettük. Időben felkészültünk és meg is kaptuk a fertőtlenítőszereket és a testhőmérséklet méréséhez is mi már hamarabb beszereztünk hőmérőket. Csoportbontásokat nem nagyon tudunk végrehajtani, hiszen kevés az osztályterem, úgyhogy inkább előtérbe került a fertőtlenítés, megelőzés, maszkviselés, távolságtartás. Október elsejétől a felső tagozaton kötelező a maszk hordása a kötelező terekben, ami a közlekedőket, folyosókat, a dísztermet, könyvtárat és egyéb helyiségeket jelenti” – közölte Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

Járványügyi szabályok

Az iskolában több helyen is kézfertőtlenítőket helyeztek el és már a legkisebbek is hozzászoktak a rendszeres használatukhoz. A szülőket, mint ahogy a többi intézményben, itt sem engedik be az iskolába, annyi kivételt tettek, hogy az első két hétben az elsősök szülei fertőtlenítés után, maszkban bekísérhették a kisdiákokat, egyszerre 5-8 szülő tartózkodhatott bent az épületben. Korábban egy dolgozó már volt koronavírusos az evangélikus iskolában, de diák még nem. Jelenleg 17 osztályban 481 diák tanul az intézményben, őket 39 pedagógus oktatja.

Három bejárat osztályokra lebontva

„Nagyon sok ajtón be lehet jönni, ki lehet menni, fontos volt felmérni, hogy mi az a legrövidebb útszakasz, amely mentén az összes tanuló bejut és elfoglalja a helyét. Ehhez kijelöltük a három bejáratot az iskola udvara felől, reggel héttől fél nyolcig ott lehet bejönni a gyerekeknek és ezekre az ajtókra kitettük az osztályok elnevezését, az osztályok pedig az alapján kerültek kijelölésre, hogy az épület mely szintjén és szegmensében van az osztálytermük, hiszen most nincs szaktantermi oktatás, mindenki a saját osztálytermében tanul. A pedagógusok körében ügyeletet szerveztünk és ők végzik a hőmérsékletmérést” – tette hozzá az intézményvezető.

Online bemutató nyílt nap helyett

A járvány például a beiskolázási programot is megváltoztatta, az eredeti tervek szerint október 7-én lett volna nyílt nap a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskolában, ezt azonban csak digitális formában tudják megtenni. Egy videót készítenek, amelyben bemutatják az intézmény sajátos képzési területeit, így például az angol kéttannyelvű oktatást, a természettudományos matematika-oktatást és a tehetséggondozó programot. Az intézményvezető azt is hozzátette, egyelőre az udvaron még nem kell szájmaszkot viselni, így ott szabadon lehet játszani, az iskolai nagyrendezvények azonban elmaradnak.