Megnyíltak a Sakkpalota kapui a nyíregyházi Kazinczyban

„A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére és új ismeretekkel való behelyettesítésére. A képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket!”

Polgár Judit e gondolatai jegyében vezették be a Kazinczy Ferenc Tagintézményben a Sakkpalota képességfejlesztő programot. Bár a program a sakk szabályrendszerének alapjaira épül, a sakkjáték elsajátítása azonban nem cél, hanem eszköz. Nem azon van a hangsúly, hogy a gyermekek minél jobb, eredményesebb sakkjátékosok legyenek, hanem a program segítségével a tanulásban és a mindennapi életben hatékonyabban, kreatívabban gondolkodó emberekké váljanak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a sakkozás nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem.

 

KÖNNYEDÉN TANULNAK

 

A foglalkozásokon a pedagógusok megfigyelték, hogy a gyerekek szeretik a furfangos, szórakoztató, érdekes feladatokat. Játékosan, könnyedén tanulnak, életre keltik a bábukat, verselnek, dalolnak. A tanulók szívesen sakkoznak, közben azt is megtanulják, hogy minden „lépésnek” következménye van, több lépésben előre gondolkodásra késztet.
A tehetségfejlesztő sakk jelen van a szakköri órák mellett a magyar-, a matematika-, az ének- és a rajzórákon is. Maczinkóné Halász Erika és Simonné Gincsai Rita tanítónők bemutatóórákat is tartottak szülők, óvónők és kollégák részére, ahol az érdeklődők a sakk sokoldalú felhasználási lehetőségeivel ismerkedtek meg.

 

ISKOLAI PROGRAM LETT A SAKK

 

Az elmúlt félév tapasztalatai azt mutatják, hogy a Sakkpalota képességfejlesztő program nemcsak a tehetséggondozásra, hanem a hátránykompenzálásra is alkalmas.
Mindezeket figyelembe véve döntött úgy az intézmény nevelőtestülete, hogy a 2015/16-os tanévtől a Kazinczy Ferenc Tagintézmény első osztályaiban bevezetik a programot.
Az érdeklődő szülők március 19-én 16.30-tól egy iskolába csalogató foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg a leendő tanító nénikkel, illetve a Sakkpalota programmal.