Megnyílt az idei Őszi Tárlat Nyíregyházán – 48 alkotás tekinthető meg a VMKK-ban
Fotó: Trifonov Éva

A Váci Mihály Kulturális Központ portaszintjén nyitották meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Őszi Tárlatot, a megye képzőművészeinek kortárs kiállítását. A városi önkormányzat Horváth János festőművészt, a megyei önkormányzat Csutkai Csaba fotóművészt jutalmazta.

1955-ben  hiredették meg a megyében az első pályázatot. Hol tematikával, hol anélkül. Idén szabadon alkothattak a művészek. A miskolci szakemberekből álló zsűri 48 munkát választott be a kiállításba, igyekezett nagyon egységes megjelenést biztosítani.

A pályázatot meghirdető Jósa András Múzeum méltó helyet keresett a bemutatónak, így került hagyományteremtő szándékkal a Kulturális Központba, fogalmazott a megnyitón Dr. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója.

Kezdetben a Városi Galéria szervezte az Őszi Tárlatokat. 2009-től, tehát 10 éve a Jósa  András Múzeum rendezi az Őszi Tárlatot. Ez egy éves seregszemléje a megye és a város művészeinek, de pályázat is egyúttal.

A város díját Horváth János festőművész, a megyei nívódíjat pedig Csutkai Csaba fotóművész kapta. Az előbbi, korábbi esztendők alakotótelepének helyszínén, a zempléni Monokon készült olaj tájkép. A Kőképek című triptichon pedig a noszvaji barlanglakásokba vezeti be a látogatót a digitális képkidolgozás nyomán.  

Madár Ximena, a Jósa András Múzeum művészettörténésze azt mondta:

A korábbi hagyományokat követtük. Idén is nyílt pályázat volt, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy pályázhatott amatőr, mint hivatásos művész. Az idei pályázatra 90 alkotás érkezett. Ebből a zsűri 48-at szavazott be a tárlatra, tehát nagyon keményen szelektáltak.

A festészet és a grafika dominál az idei kiállításban. Egy plasztika és egyetlen iparművészeti együttes érkezett a pályázatra.

Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere elmondta:

A kortárs művészet mindig extravagáns, minden korszakban az volt. Vagy megértik a látogatók, vagy nem. Ahogy a kor modernizálódik, látszik az alkotásokon is, egyre elvontabbak azok a képek, melyeket elénk tárnak, tehát ne keressen senki rubensi idomokat és letisztázott lovasokat.

Az Őszi Tárlatot, a Szabolcs megyei képzőművészek kortárs bemutatóját október 13-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központban.