Meglepetés az érettségin: a kétszintű vizsgák bevezetése óta nem volt ilyen jó eredmény

2005, vagyis a kétszintű érettségi bevezetése idén teljesítettek a legjobban a diákok az írásbeli és a szóbeli vizsgákon - derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból.

Az elmúlt öt év legjobb eredménye középszinten magyar nyelv és irodalomból, valamint informatikából született - magyarból az átlag idén 3,75 lett, ez a tavalyihoz képest egytizedes javulást jelent. Az informatikavizsgákat is majdnem ugyanilyen eredménnyel zárták a diákok, akik az elmúlt évben felfelé ívelő eredményt produkáltak az érettségin.

Néhány tantárgyból romlott valamennyit az átlagteljesímény: történelemből például a tavalyi 3,62 helyett 3,49, németből 3,52 helyett 3,44 volt a jegyek átlaga. A természettudományos tárgyakból - biológiából, fizikából és kémiából - is rosszabb az átlageredmény, mint 2017 tavaszán.

A következő táblázatban szintén átlageredményeket láthatunk, méghozzá a két szintet összehasonlítva (emelt szinten minden 60 % feletti átlageredmény 5-ös érdemjegynek felel meg). Középszinten a legrosszabb eredmény matematikából született (51,82 %, ami erős hármasnak felel meg), míg a legjobb fizikából: a diákok a maximális pontszámnak átlagosan 71,99 százalékát szerezték meg. Emelt szinten jobban teljesítettek a diákok, mint középszinten: a nehezebb, egyben több pontot érő vizsgán az eredmények átlagszázaléka 69,13 %, míg középszinten 62,80 %.

Idén összesen 109 275-en tettek érettségi vizsgát, közülük 67 919-en kaptak érettségi bizonyítványt, 38 818-an pedig tanúsítványt (beleértve azokat is, akik csak egy-egy tárgyból érettségiztek, így csak tanúsítványt kaphattak). Összesen 421 448 vizsga zajlott le a tavaszi érettségi szezonban.


Forrás: eduline.hu