Megküzdöttek a 7 fejű sárkánnyal is

Ma egész nap mesélünk. Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapját ünnepeljük országszerte. Nyíregyházán is iskolákban, óvodákban, kulturális intézményekben szerveztek programokat. A Móricz Zsigmond Könyvtárban a köszöntők után szinte óránként érkeztek gyerekcsoportok és vendégek, közben pedig egész nap szólt a mese.

Mit rejt a mesemondó tarisznyánk? – erre a kérdésre kaptak választ azok az iskolások, akik részesei voltak a könyvtár Népmese Napján rendezett ünnepi eseményének. A megnyitóra Bem iskolás diákok voltak hivatalosak. Persze, hogy beszéltek arról, milyen mesét hallgattak otthon, ovis korukban. 

„Borisat meg Babócásokat olvasott anya nekem régebben. Én nem meséket, környezetes, kalandos, meg állatos történeteket olvasok. Az esti mesében az a jó, hogy el tudsz tőle aludni”

– így vélekedett a Bem iskolás Lázár Emma. Valóban, újabb alkalom, amikor gyerek és szülő együtt lehet, amikor mesélhetünk a titkokról, örömről és bánatról, és aztán szép álmokat kívánhatunk egymásnak. Az első köszöntőt is egy városszerte ismert, kétgyermekes édesanya mondta.

„Nektek, a mindennapi világban, a digitális világ mellett nagyon fontos, hogy nagyon sok mesét halljatok, és visszanyúljatok azokhoz az értékekhez, melyeket mi, felnőttek tudunk nektek átadni. Egy-egy mesében megtapasztalhatjátok azt, hogy milyen fontos jónak lenni, miért nem szabad rossznak lenni. És ha jól viselkedünk a mindennapi életben, akkor – ha hosszú út után is – megkapjuk a méltó jutalmat ahhoz, hogy egy csodálatos életet tudjunk élni”

– fogalmazott köszöntőjében Nagy Szabina önkormányzati képviselő. Vassné Harman Gyöngyi nemcsak képviselő, de óvodapedagógus is, nyilván nagy rutinnal mozgott a gyerekek között. A könyvtárosok pedig nagy rutinnal szervezték a programokat és a vendégeket, de szóltak az ünnepi alkalomról is.

„Benedek Elek volt az, aki itt, a Kárpát-medencében elsőként kezdte gyűjteni a népmeséket, és azt a gyerekek nyelvére átírta, majd a nagyközönség elé tárta. Nyugat-Európában már megvolt ez a vonulat, hazánkban ő volt az első. Az egész mesekincs évezredek óta az emberekről szól, benne minden, ami az életünkkel kapcsolatos”

– mondta Uray Melinda gyermekkönyvtáros. Hajdú Ágota népzenész, Kácsor-Ignácz Gabriella múzeumpedagógus is a mesemondók között volt, de diákok és közéleti emberek is megfordultak a könyvtárban. Budapesti professzionális mesemondó is érkezett a könyvtári programra. A szabolcsi származású etnográfus a Hagyományok Háza Prima Junior díjas népmese szakértője, a Meseszó Egyesület tagja.

„A népmese és az élőszavas mesemondás sok mindenre jó. A gyermek és a felnőtt is az egész világot a szóbeliségen keresztül ismeri meg. A beszélt nyelv piramisának csúcsa, a mesei nyelv pl. jó a szókincs bővítésére, fejleszti a memóriát, az érzelmi intelligenciát, és indirekt módon életvezetési stratégiát nyújt. Legyünk bátrak, még akkor is, ha kicsik vagyunk, vagy olyan társadalmi státuszból jövünk, ami nem a legbiztatóbb a jövőre nézve. A népmesék mind arra sarkallnak indirekt módon, hogy vágjunk bele, csináljuk, és küzdjünk meg a 7 fejű sárkánnyal, mert így lehetünk bátrak, és így élhetünk teljes életet”

 

– tájékoztatott a vendég, Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, néprajzkutató. Mások mellett beregdaróci, csak majdnem igaz történetet mondott Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.