Megkezdték a polgári védelmi lakossági riasztó és tájékoztató eszközök hangos üzempróbáját
Szirénapróba

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség már múlt héten tájékoztatta a lakosságot a szirénák hangos üzempróbájáról. A katasztrófavédelmi megbízott, Deák Lászlóné kiemelte, a városban található polgári védelmi lakossági riasztó és tájékoztató eszközök működőképességét június 25-26-27-én reggel 9 órától ellenőrzik.

Nyíregyházán 24 villanymotoros sziréna és 4 központilag indítható lakossági riasztó-tájékoztató eszköz van. Utóbbi szirénák 10 emeletes lakóépületek tetején, illetve a Polgármesteri Hivatal tetején lettek elhelyezve. Az egyik az érkerti lakótelepen, a Toldi utca 56 szám alatt.

A belvárosi és az érkerti sziréna mellett van még riasztó-tájékoztató eszköz Örökösföldön, a Fazekas János tér 7. szám alatt, valamint a Jósavárosban, az Ungvár sétánynál is. Alig pár kattintás és elindíthatóak a szirénák, amelyek az elmúlt években nem üzemeltek éles helyzetben.

Deák Lászlóné hozzátette:

Valós veszélyhelyzet az, amikor például egy veszélyes ipari üzemben baleset van, mérgező anyag kerül a szabadba. Ilyenkor az üzem környékén élőknek elsősorban az a feladata, hogy zárt helyre menjenek. Zárják be a nyílászárókat, az ablakokat, a szellőzőrendszereket kapcsolják ki és kísérjék figyelemmel a médiát, a hírközlést, hiszen ezeken keresztül fognak további tájékoztatást kapni a teendőkről.

A katasztrófa-riadó jelzésnél nemcsak a 120 másodperces folyamatos, váltakozó hangmagasságú szirénahangot lehet hallani: tájékoztató szöveget is beolvasnak, hogy a lakosság tudja, mi történt és mi a teendő. 25-26-27-én azonban a veszély, a riadó elmúlt jelzést próbálják: ez 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang, amelyet 30 másodperc szünet, majd újból 30 másodperces szirénahang követ.

A jelzéseket ellenőrzés keretében adták, adják le, azok semmilyen veszély bekövetkeztét nem jelzik, a lakosság részéről semmiféle teendő nem szükséges. Az üzempróbával ellenőrizik a riasztó eszközök működőképességét.