Megkezdődött a fakitermelés – útlezárásra számíthatunk

 

Már vágják a fákat a Sóstói-erdőben a kórháztól északra fekvő területen. Két egymás melletti erdőrészletben, négy hektáron dolgoznak a fakitermelők. Itt főként akác és tölgy található, az állomány kétharmada csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehetett tovább halogatni az erdőfelújítást. Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet igazgatója elmondta, az akác 63 éves, ennél a fafajnál 35 év a vágásérettségi kor. A tölgy 118 éves, itt előzetesen 80-90 évvel számolnak a szakemberek.


Lezárták a futó- és sétautat


A Nyíregyházi Erdészet a munkavégzés miatt átmenetileg lezárta a területen levő séta- és futóutat. Mivel az erdőrészlet érintkezik a Sóstói úttal, ott is forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az útszakasz melletti fákat azért érinti a beavatkozás, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy az állomány megbontásának hatására az útra dőlnek. A munkavégzés a szükséges hatósági engedélyek birtokában történik, az úgynevezett hagyásfákat a Hortobágyi Nemzeti Park és az E-emisszió Egyesület szakembereivel együtt jelölték ki. Itt található a Sóstói-erdő legnagyobb ligeti csillagvirág populációja, ezt előzetesen szintén figyelembe vették.


Pótolják az erdőrészt


A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést legkésőbb jövő tavasszal, őshonos fafajokkal elvégzik el. A faanyag egy részét feldolgozás után értékesítik, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle. A munkavégzés ideje alatt az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kér a NYÍRERDŐ Zrt.


Szoboszlai Tibor