Megjelent a Jósa András Múzeum 63. évkönyve – Patikabútorral gyarapodott a múzeum
Fotó: Szarka Lajos

A Kállay Gyűjteményben mutatták be a Jósa András Múzeum 63. évfolyamának kötetét, melyben a hagyományos fejezetek mellett újabb témák is szerepelnek, a szolgáltató múzeum fejezetcím alatt. Új kincsekkel is gyarapodott a közgyűjtemény. A közel 100 éve nyitott Gergelyffy Patika, a mai Kazay Gyógyszertár bútorzata, illetve patikaeszközök kerültek a múzeumba, melyből állandó kiállítást rendeznek majd a jövőben.

 

Kevés múzeum ragaszkodik a nyomtatásban megjelent évkönyvéhez, leginkább digitális formában kerül az olvasókhoz. A Jósa András Múzeum szakemberei 2021-ben a pandémia alatt is megírták mondandójukat. Régészet, történelem, néprajz vagy a restaurálás témakörben, de bemutatják a munkatársak publikációit is. 

„Érdekessége a kötetnek, hogy két új fejezettel is bővült. Egyik új fejezet a szolgáltató múzeumok, ahol múzeumpedagógiai tanulmányokat igyekszünk megjelentetni. Ez egy kezdeményezés, de úgy látom, hogy sikeres, mert nagyon szép cikkek ezek, és már a következő évkönyvünkbe is jelentkeztek hasonló tanulmányokkal. Másik érdekes fejezetben Anzix-életutakat mutatunk be, és igyekszünk híres nyíregyházi történeteket bemutatni. Ezek közül kiemelném az L. Tóth Laci bácsiról készült két tanulmányt. Az egyik a versírási tevékenységét mutatja be, a másik pedig, mint nyíregyházi puzzle ember, így titulálta magát” – tájékoztatott az évkönyvről, dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A régészeti tanulmányok között olvashatnak a 2014-ben kutatott nagygéci református templom történetéről. A történeti részben szerepel pl. a Fürdővendégek Sóstón a Monarchia éveiben című dolgozat, de olvashatnak a Kállayakról, a felvidéki magyarokról, és találnak az évkönyvben Jósa Andráshoz írott leveleket is. A néprajz és a szépirodalom kapcsolatáról szól egy másik írás, aztán egy újabb, a restaurálás körében a Jósa András Múzeum iparművészeti raktárának megújításáról. Az igazgató úr által említett szolgáltató múzeum címszó alatt pedig említésre méltó a digitalizációról, vagy az iskolai közösségi szolgálatról való írás. Az évkönyvhöz a Kállay Gyűjteményben juthatnak az érdeklődők.

A szerdai tájékoztató másik témája az egykori Gergelyffy, ma Kazay Patika bútorzata volt, mely a korszerűsítés miatt kerül méltó helyre, a Jósa András Múzeumba. Mohácsi Endre történész számolt be a levéltári kutatásokról.

Szűcs József gyógyszerész, 50 év után hagyta el patikáját, és az új tulajdonossal együtt döntöttek arról, hogy akkor tudják a tárgyak, bútorok eszmeiségét megőrizni, ha közgyűjteménybe adják az emlékeket, tárgyakat.

„Ez a bútorzat kikerült a gyógyszertárból, itt, a múzeum falain belül fog tovább élni, mint a Kazay Gyógyszertár régi bútorzata. A gyógyszertár jelenlegi épületében nagymértékű felújítás zajlik. Falakat veszünk ki, duplájára nő az eladótér, és egy nagyon modern patikát fogunk kialakítani Nyíregyháza szívében. Az új patikában szeretnénk néhány tárgyi emléket, szép, kézzel festett több mint 100 éves gyógyszertári üvegeket megmutatni. Ezzel is hangsúlyozzuk, hogy a régmúlt és az új modernitása szépen harmóniában, egymás mellett együtt tud élni” – nyilatkozta dr. Kovács Zoltán, a patika új tulajdonosa.

Nyíregyháza 7. gyógyszertára, a Gergelyffy Patika eredeti bútorai restaurálás után állandó kiállításon mutatkoznak majd be 2–3 év múlva a Jósa András Múzeum megújult épületében, de gyarapíthatják a várostörténeti kiállítás anyagát is.

Kapcsolódó galéria

Múzeumi sajtótájékoztató 20220601