Megállapodás – Közösen ellenőrzi a dohánytermesztőket a NAV és a megyei kormányhivatal
Fotó: Illusztráció / Dohánymúzeum

A dohánytermesztés több ezer ember számára nyújt megélhetést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért a termelők, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor kedden, a megyeházán.

Az információmegosztás, a kockázatok beazonosítása és a közös ellenőrzések mellett fontos, hogy a zárt termékpályán keresztül haladó jövedéki termék mindvégig ellenőrizhető legyen. A megállapodás aláírása alkalmával kitértek arra is, hogy a mezőgazdasági kártételekhez kapcsolódó állami támogatások, illetve az azokhoz kapcsolódó helyszíni szemlék közös ellenőrzése is visszaszoríthatja a feketepiacra kerülő dohánytermékek mennyiségét. Ezekről beszélt Román István kormánymegbízott, valamint dr. Kazsuk Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagy jelentősége van a dohánytermesztésnek, a hazai termelés 80 százalékát adja a megye, és rendkívül fontos, hogy azok a gazdálkodók, akik ezzel foglalkoznak, a megyében legalább 500 emberről beszélünk, akik termelőként ezzel foglalkoznak, és több ezer emberről, akiknek a munka miatt megélhetést is nyújt, és nagyon fontos, hogy ezek az emberek az együttműködés révén rendezett piaci körülmények között legyenek. A kormányhivatal több tekintetben is csatlakozik ehhez a területhez, agrártámogatások, kárenyhítés tekintetében, és szeretnénk segíteni ezeket a folyamatokat, és szeretnénk azt, hogy a megye agrárgazdasága még tovább tudna erősödni, a megállapodás ezt a célt szolgálja.”