Még nem késő a vízmérők téliesítése! - A hibaelhárítás pénzbe kerül
Még nem késő a vízmérők téliesítése! - A hibaelhárítás pénzbe kerül

Bár az igazán kemény, tartós fagyok eddig elkerülték vidékünket, nem célszerű abban bízni, hogy ez tavaszig így lesz. A vízórák téliesítését is jobb időben elvégezni, mint az esetleges elfagyást és annak következményeit elszenvedni.

Bár minden esztendőben idejekorán jelezzük a téliesítés fontosságát, ennek ellenére a működési területünkön minden hideg évszakban több száz, vagy akár ezer esetben is megtörténik a könnyen elkerülhető: elfagynak az „aknás” vízmérők

– tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója.

Minden ezredik elfagy

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a társaságnál nagyjából százezer úgynevezett bekötési vízmérő van beépítve, eszerint közel minden ezredik felhasználó nem hallja meg a rendszeres figyelmeztetést, vagy felejti el a rutinszerű cselekvést, esetleg elodázza, bízva az enyhe időben.

Az aknát kell burkolni, nem a mérőt!

Pedig a megoldás egyszerű: téliesíteni kell a kinti (aknás) vízmérőt.

A félreértések elkerülése végett: nem magát a vízmérőt kell beburkolni ronggyal, vagy bármivel, mert az akár nagyobb bajt is okozhat, hanem magát az aknát kell szigetelni. Bár egyre több helyen műanyag a fedlap, azért a jellemző még mindig a fém (vas), ami átengedi a hideget, s a fagyhatár alatt lévő mérő ilyenkor kárt szenvedhet. A legegyszerűbb megoldás az akna szigetelése, például hungarocell segítségével, megelőzésként.

A hibaelhárítás pénzbe kerül

S mi a teendő, ha a kopogó mínuszok erősebbek voltak, mint a sok csatornából érkező figyelmeztető információ? Természetesen a cselekvés, de mindez már pénzbe kerül. Hívni kell a hibaelhárítást, s ha a mérő valóban megsérült, akkor cserélni kell.

Viszonylag jó hír a bajban, hogy az általam több helyről hallott soktízezer forint helyett ez nálunk 17–18 ezer forintos költséget jelent, és van belőle raktáron. Ez azért is fontos, mert a cseréig nem lehet a lakásban víz, hiszen addig le kell zárni a rendszert.

A csövek is elfagyhatnak

S hogy hol kell különösen figyelni minderre? Például nem lakott, vagy ritkán használt ingatlanoknál. A probléma főleg ott szokott előfordulni, ahol nincs rendszeres vízhasználat, vagy persze bárhol, ha tartós, kemény hideg van. Előbbi esetben arra is figyelmeztetnek, hogy engedjék le a vizet a hálózatból. A víztelenesítés azért fontos – amit általában sokan meg is tesznek –, mert a csövek is elfagyhatnak.

Ellenőrizzük rendszeresen!

Fontos még tudni, hogy a mérő utáni elzáró szerelvényt követő szakasz magántulajdon, a felhasználóé, ha ott bármilyen hiba, törés, folyás előfordul, azt helyre kell állíttatni. S ha elfolyt bármilyen mennyiségű víz, célszerű bejelenteni. Csak akkor van esély rá, hogy az elfolyt víznek a csatornadíját – ami igen jelentős is lehet – elengedje a NYÍRSÉGVÍZ Zrt., ha meggyőződtek róla, hogy az nem is kerülhetett oda, ez esetben az ellenőr egyeztetett időpontban felvesz egy helyszíni jegyzőkönyvet. A probléma lehet nagyon komoly, még ha először nem is észlelik azt. Gyakran a kerti csapok fagycsapjánál fordul elő. Például azt hiszi a tulajdonos, jól elzárta a csapot, de az már nem működik tökéletesen, tehát a földben rengeteg víz elszivárog, mire ez kiderül.

Számtalan ilyen esettel találkozunk. Ha egy kéttagú családnál 6–8 köbméter megy el havonta, akkor az teljesen rendben van, ha a többszöröse, akkor valami gyanús. Tudni kell, hogy ekkora hibát nem szokott csinálni a vízmérő, s bár el lehet küldeni hitelesítésre független, hatósági méréssel, viszont ha bebizonyosodik, hogy jó, a bevizsgálás költségét is a felhasználó viseli. Mivel az okosmérés még csak szűk körben működik a városban – egy ilyen projektben mi is részt vettük –, ezért érdemes időnként ránézni az aknában lévő vízmérőre

– tanácsolta a vezérigazgató.