Meg kell őket zabálni: kis nagy marák születtek a Nyíregyházi Állatparkban – Videóval!

Három nagy mara bébi látott napvilágot vasárnap a Nyíregyházi Állatparkban. A csöppségek jó egészségnek örvendenek és egyre gyakrabban hagyják el a kotorékot. A nagy marák Argentínában őshonosak és a világ legnagyobb rágcsálói közé tartoznak. Nyíregyházán jól érzik magukat, ugyanis már két éve is szaporodott az állatparkban az állományuk.

Lenyűgözve nézte a nagy mara bébiket a nyíregyházi Kádár Ünige. A kislány azt mondta, még nem látott pampanyulat, de olyan mintha az anyukájuk és az apukájuk más-más állat lenne.

Én ezt az állatot még nem láttam, de szerintem a nyuszi meg a kenguru keverékéhez hasonlítanak!

– tette hozzá.

A fejük a nyúlhoz a testük pedig inkább szarvasféléhez hasonlít, ezt mondják a marákról a tudósok. Ez a három tüneményes, apró, nyíregyházi pampanyúl vasárnap látta meg a napvilágot. Azóta már többször is megfigyelhették őket az állatpark vendégei, mert gyakran elhagyják a kotorékot.

Születésük után pár órával már ugrándozni képesek

A nagy marák Argentína középső és déli vidékeinek őshonos lakói. A rágcsálók között ők az egyik legnagyobbak, csak a kapibara, a vízidisznó és esetleg a hód nagyobb náluk. Talán meglepő, de a tengerimalaccal állnak közeli rokonságban. Főként fűfélékkel táplálkoznak, de nem vetik meg a fák kérgét, sőt a gyümölcsöket sem. Nyíregyházán utoljára két éve született nagy mara.

Az apróságok 30 napnyi vemhesség után születtek és nagyon érdekes, mert ezek a rágcsálók monogám párkapcsolatban élnek. Ennek a legfőbb oka az, hogy félévente egy-két napig fogmazóképes a nőstény, a hím pedig nem tágít el mellőle, mert nem akar lemaradni az alkalomról.

– emelte ki Révészné Petró Zsuzsa, osztályvezető.

Nyíregyházán biztonságban nevelkedhetnek

A nagy marák élőhelyükön kisebb-nagyobb csapatban élnek. A hímek rangsorrendet állítanak fel maguk között. Legelés és lassú mozgás közben számos hanggal tartják egymással a kapcsolatot. A szőr felmeresztése és a fogak összeütögetése is a kommunikációjukat szolgálja. Fő ellenségeik a csíkos pampamacska, a Geoffroy-macska, a puma, egyes menyétfélék, és az argentin pamparóka. A kölyköket a Magellán-uhu és az óriásölyv is elragadhatja... Szerencsére Nyíregyházán ilyen veszély nem fenyegeti a pici marákat, így bárki megcsodálhatja őket az Andok-kalandok ösvényein.