Második hullám – Országszerte és Nyíregyházán is egyre több a koronavírusos eset

Háromszor annyi fertőzöttet regisztráltak augusztusban, mint a koronavírus-járvány első hullámában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az emberek veszélyérzete mára megszűnt, köszönhetően a korlátozó intézkedések csökkenésének és a fiatalok körében gyakran tünetmentes fertőzöttségnek. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a krónikus betegségben szenvedők, valamint az idősebb korosztály számára akár végzetes is lehet a koronavírusos megbetegedés. 

A koronavírus-járvány első hulláma számos változást hozott az egészségügyi ellátórendszer működésében, melyek az elmúlt időszakban ismét szigorodtak, köszönhetően a második hullám érezhető közeledésének. Erről beszélt dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese.

„Az elmúlt hónapokban komoly változásokon ment keresztül az ellátórendszer, kezdődött ott, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésétől a tervezett ellátásainkat felfüggesztettük, és csak sürgősségi ellátásra álltunk át, aztán az egészségügy újranyitásának több lépésében a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás is visszaállt a normál ellátási rend szerint, tehát tudtuk fogadni azokat az elmaradt diagnosztikai vagy terápiás igényű betegeinket, akiket a veszélyhelyzet ideje alatt nem tudtunk ellátni. Ez az időszak a június-júliusi hónapokat és az augusztust is érintette, a mai napig is az ellátásunk előjegyzés szerint, minden telephelyünkön teljes funkcióban üzemel.” 

Amikor valaki a kórházba érkezik, egy kötelező előszűrésen esik át. Ez arra szolgál, hogy kiemeljék azokat a betegeket, akik kockázatot jelentenek a többi beteg vagy az ellátó személyzet számára. 

„Ez azt jelenti, hogy a betegeinkkel kézfertőtlenítést végeztetünk, mindenkit maszkban engedünk be, felhívjuk a figyelmet a helyes maszkhasználatra, mert nem mindegy, hogy hogyan viselik a maszkot a beérkező betegek, és megkérdezzük őket arról, hogy voltak-e az utóbbi időben, az utóbbi két hétben külföldön, találkoztak-e esetleg olyan beteggel, akiről igazolódott a koronavírus-fertőzés, és természetesen a legfontosabb, hogy vannak-e tüneteik, azok a jellemző, legjellemzőbb tünetek, amelyek a koronavírus-fertőzésre utalnak. Ezek a felső légúti tünetek, láz-hőemelkedés, száraz köhögés, szaglás- és ízérzékelés csökkenése, de meglepően akár a hasmenés is lehet koronavírus-fertőzésre utaló tünet” – tette hozzá a főigazgató-helyettes. 

Ha gyanús esetet szűrnek ki, azt a COVID-ambulanciára kísérik, ahol egy részletesebb kivizsgálással, szükség esetén mintavétellel bizonyosodnak meg a fertőzöttségről, melynek eredményéig házi karanténra kötelezik a beteget. Azonban dr. Varga Éva infektológus főorvos szerint az elmúlt időszakban érezhetően csökkent az emberek veszélyérzete. 

„Nagyon jelentős esetszám-megugrás tapasztalható országosan, illetve ebben a hónapban itt a megyében is jelentős számú megbetegedést észlelünk. Ugyanakkor az emberek veszélyérzete megszűnt, mert egy viszonylag csendes nyári időszak után voltunk, a megyében is egy ötvenes esetszámmal letudtuk az első hullámot, ugyanakkor augusztus hónapban háromszor annyi fertőzés van, mint az első hullámban bármikor. Tehát elmondhatjuk, hogy megérkezett a második hullám.” 

Ilyenkor megnő az egyének felelőssége, mivel jelenleg nem tapasztaljuk a korlátozó intézkedéseket, fontos, hogy mindenki tisztában legyen a veszéllyel és felelősen viselkedjen – hívta fel a figyelmet dr. Varga Éva. Hozzátette, különösen tekintettel kell lenni az idősebb korosztályra, ugyanis a fiatalok körében kevésbé tűnik veszélyesnek a megbetegedés, az idősebb korosztály számára azonban tragikus végkifejletű is lehet. A tünetek megjelenésekor a háziorvost kell telefonon megkeresni, aki a további teendőkről gondoskodik, vagy akár a COVID-ambulanciára is beutalja a beteget, amely számos szempontból eltér az átlagos osztályoktól. 

„Sokkal szigorúbb higiénés feltételeket kell betartani, a dolgozók védőfelszerelést használnak, minden beteg külön kórteremben van elhelyezve, mert amikor megérkeznek, érkeznek gyanús betegek is, akikről nem tudjuk, hogy koronavírusosak-e, de olyan súlyos tüneteik vannak, ami miatt kórházi kezelést igényelnek, azokat itt helyezzük el. Ők mindaddig külön kórteremben vannak, amíg ki nem derül, hogy koronavírusosak-e vagy sem. Abban az esetben, ha pozitív a teszt, kiemelik, és egy másik részlegre helyezik el, ahol csak a pozitívak vannak. Ott szintén nagyon szigorú higiénés előírások vannak, amelyeket be kell tartani mind a betegeknek, mind a dolgozóknak. Illetve vannak olyan betegek, akiket Budapestre, speciális osztályokra szállítunk, amelyeket budapesti kórház átvesz tőlünk” – tette hozzá a főorvos. 

A megelőzés során a legfontosabb a szabályos maszkviselés és a kézmosás, kézfertőtlenítés. Ezekre akkor is szükség van, ha nem zárt térben tartózkodunk mások közelében, azonban lehetőség szerint ekkor is érdemes betartani a másfél méteres védőtávolságot. A következő időszakban pedig nagy jelentősége lesz annak is, hogy elkerüljük a csoportos, társas rendezvényeket – hívták fel a figyelmet a szakemberek.