Martta Wendelin képeslapjai

A Nyíregyházi Finn-Magyar Baráti Egyesület vándorkiállítással lepte meg az északi kultúra iránt érdeklődőket. A tárlat anyaga Martta Wendelin alkotásait mutatja be. A Finnországban népszerű festőművész 1893 és 1986 között élt és dolgozott. Az alkotó egyike a finnek szívéhez legközelebb álló művészeknek, aki több mint négy évtizedes illusztrátori pályáján tankönyvek, ifjúsági regények, füzetborítók képeit készítette el, mellette pedig több ezer képeslapot is rajzolt. A kiállításon a Kalevala ihletésű munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. Az 50 énekből 27 ezer sorból álló finn nemzeti eposz világa elevenedik meg a paravánokon.

 

Az 1900-as évek eleje

 

Ifj. Pályi Zoltán, a Nyíregyházi Magyar-Finn Baráti Egyesület elnöke azt mondta, a két világháború közötti, 20. század eleji finnországi, vidéki életnek a kicsit idillikus, kicsit realisztikus megjelenítése látható a kiállításon.

 

Egyszerű technikával készült képeslapok

 

Finnországban a mai napig népszerű Martta Wendelin, ahol a művész által készített bélyegek vannak még most is forgalomban. Kalevala-illusztrációi egyszerű technikával készültek.

További képekért kattintson a fotóra!

Balogh Géza festőművész arról beszélt, Martta Wendelin festői technikával dolgozott. A temperának és az akvarellnek egyfajta keveredésével hozta létre Kalevala-illusztrációit.

A 35 darabból álló Kalevala-illusztrációkat április 18-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár második emeleti társalgójában.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)