Március végén könnyűzenei koncertsorozattal folytatódik 15 Petőfi Klub programsorozata

Idén 100 hazai és határon túli településen tárták ki kapuikat a Petőfi Klubok, hogy kulturális és közösségteremtő rendezvények sorával idézzék meg a 200 éve született költőóriást, és a reformkor pezsgő szellemi közegét a 21. század kihívásaival ötvözzék.

 

A magyar Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy a 2022. és 2023. évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja az egyik legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt eleme a Petőfi-klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása. Idén és jövőre is 100-100 klubot nyit meg a Nemzeti Művelődési Intézet, ahol tartalomszolgáltató partnereivel – többek között a Déryné Programmal, a Filharmónia Magyarországgal, a Hagyományok Házával, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel, a Népfőiskola Alapítvánnyal valamint a Nemzeti Filmintézettel – együtt a nemzeti értékek megismerését, tudásbővítést, helyi közösségek erősítését szolgáló kulturális programokat szervez. Lesznek komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi és irodalmi előadások, könyv- és folyóirat bemutatók, kiállítások, vetítések.

A 88 hazai és 12 határon túli klubban már a március 15-höz kapcsolódó nyitóprogramok is sokszínűek: a színházi előadástól a versautomata-bemutatón, tudományos előadáson és kiállításon keresztül a fúvószenekari koncertig sok mindent megtalálnak az érdeklődők, akik a legtöbb új kulturális helyszínen lehetnek részesei a nemzeti ünnep közös megélésének is.

A nyitóünnepségeket követően a programsorozat március 25-27. között egy háromnapos, 15 állomásos koncertsorozattal folytatódik. Kecskeméten, Mezőkövesden, Sopronban, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Egerben, Győrben, Gödöllőn, Balassagyarmaton, Nyíregyházán, Debrecenben, Pákozdon, Komáromban, Tatabányán és Békéscsabán olyan nagyszerű előadókat hallgathat a közönség, mint mások mellett Tóth Gabi, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Szabó Balázs Bandája, Kerekes Band, vagy éppen az Anna and the Barbies, Varga Viktor és Vastag Csaba. Több helyen a kisebbekre is gondolnak, így egyes helyszíneken a Kaláka vagy Szalóki Ági koncertjeit élvezhetik a családok.