Március 16-án jár le a helyi adó fizetési határidő
Fotó: Illusztráció

Segítendő az önkéntes adófizetést, a Polgármesteri Hivatal Adóosztálya az elmúlt hetekben már kiküldte az „Adószámla Fizetési Értesítőket” minden adózónak, egyéni és társas vállalkozóknak, magánszemélyeknek egyaránt. A kiküldött 14.700 darab értesítő tartalmazza az adózó elmaradt tartozását és a 2022. I. félévre esedékes helyi adókat (építményadó, helyi iparűzési adóelőleg), valamint a 2021. előtti gépjárműadó tartozást és az esetleges késedelmi pótlékokat, bírságokat.

Dr. Kása Brigitta aljegyző tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a 2022. I. félévre esedékes adók törvényes befizetési határideje március 15., azonban ez idén is ünnepnap, ezért a határidő március 16-án éjfélkor jár le.

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónknak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla egyenlegüket és ott bankkártyával is fizethetnek. Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat. A magánszemélyek az értesítők mellé csekket is kaptak, azonban ha elhagyták vagy elrontották azt, új csekk is az ügyfélszolgálaton kérhető.

Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése és a járvány elleni védekezés, továbbá az Ukrajnában zajló harci cselekmények miatt kialakult humanitárius segítségnyújtás önkormányzati kiadásainak fedezése érdekében elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2022. esedékességű gépjárműadót nem az önkormányzati adóhatóság, hanem a NAV szedi be!