Március 15. – A megemlékezés után díjjal tüntettek ki több oktatót is
Fotó: Szarka Lajos

Idén sem maradhatott el az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés a Nyíregyházi Egyetemen. A műsor után dr. Szabó György, az egyetem rektora számos díjat adott át az intézmény oktatóinak.

„A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk.”

Petőfi Sándor egyik legismertebb költeménye, a Nemzeti dal is elhangzott az egyetem Nagyelőadójában, ahol a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Általános Iskola és Gimnázium 7. és 8. osztályos tanulói mutatták be a szabadságharcra emlékező műsorukat múlt hét pénteken. Gelsi Virág, az egyik felkészítő tanár azt mesélte híradónknak, hogy örömmel tapasztalták, hogy sok diák szeretett volna szerepelni a megemlékezésen, és nehéz volt választani közülük.

A tanárnő szerint ez azt is jelzi, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is egyre inkább megértik, hogy mi is történt 1848-ban, és kik is voltak a márciusi ifjak: „Ők még nagyon fiatalok, tehát csak megemlékezésekből, hírekből, vagy a történelemkönyvekből ismerhetik, viszont a nemzeti kollektív tudatban pedig muszáj ennek megjelennie, mert majd 100 évvel később ők fogják elmondani – az ő unokáiknak –, hogy mi is történt 1848 márciusában.”

Törzsgárda oklevelek, Top 10, Az év legnívósabb publikációi

Sorra vették át a kitüntetéseket és a díjakat a Nyíregyházi Egyetem oktatói a március 15-i műsor után. Az intézmény jubiláló dolgozói megkapták a törzsgárda okleveleket, valamint hallgatók visszajelzései alapján díjazták az egyetem 10 legkiválóbb oktatóját is. Dr. Szabó György kézfogással, oklevéllel és elismerő szavakkal köszöntötte őket. Az intézmény rektora úgy fogalmazott, hogy az oktatók eredményei rengeteg aktivitást, hozzáértést, a hallgatók részére mentorálást takar. Ezt követően átadták „Az év legnívósabb publikációi” díjakat is.

„Nagyon színvonalas pályaművek kerülnek itt díjazásra. A világ tudományos életének legegyszerűbb indikátora az angol nyelvű publikációkban történő megmérettetés. A világ tudományos folyóirataiban a felső 10%-ba, hogy bekerüljön a Nyíregyházi Egyetemről egy kollégánknak a publikációja, ez elég komoly invesztálást és tudományos aktivitást és nagyon kitartó munkát igényel. Nemzetközi elismertséget hoz mind az egyetemnek, mind a régiónak, mind az országnak” – mondta el dr. Szabó György.

A rektor szerint van miért büszkének lennünk az oktatókra. Úgy gondolja, hogy fontos feladat tudatosítani a hallgatók körében azt, hogy az oktatóik milyen eredményeket értek el, akár nemzetközi szinten is. Egyúttal a híradónkkal folytatott interjú során meg is köszönte kollégáinak az odaadó, kemény munkát, amit elismer és nagyra tart.

 

Kapcsolódó galéria

Diploma átadó az egyetemen 20230311