Marabölcsőde lett az Állatpark egyik szeglete

A 20 hónapos Ivettet és édesanyját is elvarázsolták a nemrégiben napvilágot látott marák. Bár a kislánynak nem ezek a kedvenc állatai, most nagy lelkesedéssel nézte őket. – A marákat én is úgy látom, hogy mostanában nagyon kedveli, de alapvetően a kacsák a mindenei – tette hozzá Jezernyiciki Andrea.

További képekért kattintson a fotóra!

 

Nyúlból és őzből összegyúrva

 

A marák első ránézésre furcsa állatok, olyan mintha több közismert fajból gyúrták volna össze őket. Nyaktól fölfelé ugyanis egy rövid fülű nyúlra hasonlítanak, azonban a testük inkább valami karcsú patáséra emlékeztet. Egyébként nem is a nyulak közé sorolják őket a szakértők, mert rendszertanilag a rágcsálókat képviselik. Olyannyira, hogy a fogazatuk például a tengerimalacéval egyezik meg. A marák egyébként Argentína középső és déli részén őshonosak. Arrafelé a pampákon élnek és fűfélékkel táplálkoznak. Monogám állatok, egy életre választanak párt maguknak, és kettesben, territóriumot tartva élnek. Csak nagy táplálékbőség idején verődnek csapatokba. Olyankor akár 70 egyed is összeverődhet. A marák fogságban is jól tarthatók és viszonylag könnyen szaporodnak. Így történt Nyíregyházán is. – Öt apróság született, a kicsik ilyenkor a kotorékban töltik a mindennapjaikat és már az első 24 órában is képesek az önálló járásra, de csak pár hét elteltével jönnek ki a kifutóba, most ez megtörtént és úgy látom, hogy mind a három tenyészpárnak van utódja – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

 

Már megint az ember…

 

A marákról azt is érdemes tudni, hogy a szintén Dél-Amerikában élő kapibarák után ők a világ második legnagyobb rágcsálói. Viszonylag nagy méretük ellenére meggyűlik a bajuk a ragadozókkal. Gyakran esnek áldozatul különböző nagymacskaféléknek, de még egyes madárfajok is veszélyesek rájuk. A legnagyobb veszélyt mégis az ember jelenti a marákra, mert húsuk és prémjük miatt is vadásszák őket.

 

Z. Pintye Zsolt

(Fotók: Szarka Lajos)