Már úton vannak a postaládákba a nemzeti konzultációt tartalmazó borítékok
Fotó: Illusztráció

Már javában postázzák a nemzeti konzultációt tartalmazó borítékokat, a kérdőívek postázása folyamatos lesz a következő hetekben. Július végéig összesen 8 millió példányt kézbesítenek. A konzultáció egyik célja, hogy egyetértési pontok jöjjenek létre a járvány utáni életről, de biztonsági kérdések is szóba kerülnek. 

A nemzetei konzultáció legfontosabb szempontja, hogy a kormány a nemzeti konzultációk során mindig olyan aktuális témákat vet fel, amelyek nem csak a magyar belpolitikát határozzák meg, hanem az európai belpolitikát is – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

A mostani konzultációban is több olyan vonatkozású kérdést láthatunk, ami európai ügyekről szól, például európai adóztatási kérdésekről
– tette hozzá.

Orbán Viktor először 2005-ben hirdette meg a nemzeti konzultációt, akkor még ellenzékben, 2010-ben pedig a kormányváltást követően rögtön az első beszédében elmondta, hogy ezt az intézményt vissza fogja hozni a magyar közbeszédbe és a magyar politikába – emelte ki Deák Dániel.

Az XXI. Század Intézet vezető elemzője azt is hozzátette, hogy az ellenzék a 2010-2016-os időszakban a nemzeti konzultációt pénzkidobásnak tekintette, majd 2016-ban a Jobbik, akkor még Vona Gáborral indított egy hasonló konzultációt, csak az akkora érdektelenségbe fulladt, hogy mind a mai napig nem tudjuk azt pontosan, hogy hányan küldték vissza a kérdőíveket, és az egyes kérdésekre milyen válaszokat adtak a választópolgárok.

Az érdektelenség miatt pedig nem is próbálkoztak több nemzeti konzultációval a jobbikosok – tette hozzá.

Deák Dániel kifejtette, hogy az elmúlt hónapokban több ellenzéki politikus is próbálkozott ilyen típusú konzultáció indításával, ám a témafelvetéseik nem olyanok, amelyek megmozgatnák az embereket,
hiszen olyan témákat karolnak fel, amelyek pár hét alatt elhalnak, mert nem érdeklik annyira az embereket, mint például a mostani konzultációban feltett kérdések.

Ezt az elemző azzal magyarázta, hogy a baloldal „egy nagyon szűk buborék problémáit próbálja megoldani, amely nem lehet országos ügy”.

Forrás: hirado.hu