Már Magyarország vezeti az EU-s oltási ranglistát

A vasárnapi állapotok szerint Magyarország került az uniós ranglista élére a felnőtt lakosság átoltottsága terén. Hosszú ideje álltunk Málta mögött a második helyen, azonban mostanra – hacsak hajszállal is, de – megelőztük a szigetországot – olvasható a Portfólió oldalán.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6 százaléka kapta meg legalább az első oltását, míg a második helyen Málta áll 21,5 százalékos arányával. Ezzel hazánk a képzeletbeli dobogó második helyéről az első helyre lépett – írták.

A lenti térkép azt mutatja meg, hogy az egyes uniós tagállamok milyen arányban oltották át a 18 év feletti lakosságot, legalább az első adag vakcinával. Minél sötétebb zöld egy ország, annál magasabb ez az arányszám. (Az Olaszország alatt fekvő Málta sötétzöld színe nem látszódik ugyan a térképen erőteljesen, azonban ők állnak a második helyen.)

Fotó: European Centre for Disease Prevention and Control

A magyar adat egyébként messze meghaladja az EU átlagát, az ugyanis 12,3 százalékon áll. Érdemes felidézni Orbán Viktor két héttel ezelőtti videójában mondottakat. Ebben a kormányfő azt hangoztatta, hogy

Magyarország nem más európai országgal futunk versenyt, hanem a vírussal, a vírust akarjuk legyőzni. 

Magyarország éllovas tud maradni a vakcinázottság tekintetében az EU-ban – vetítette előre március közepén a kormányfő.

 

Forrás: hirado.hu