COVID-helyzet az iskolákban - Egyre kevesebb az igazoltan fertőzött

Egyre kevesebb az igazoltan koronavírusos beteg a Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben. Míg néhány hete közel harmincan voltak fertőzöttek a tanulók és a dolgozók közül, addig mostanra mindössze kilenc dolgozót és három tanulót tartanak számon a nyíregyházi intézményekben. 

Hőmérőkapu

Október elsejétől az iskolákba belépő dolgozók és tanulók kötelező testhőmérséklet-mérésen esnek át. A legtöbb intézményben manuálisan, digitális hőmérőkkel mérik az érkezők hőmérsékletét, ami idő- és emberigényes feladat. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban például a múlt héten még 4 pedagógus és technikai dolgozó engedte be reggelente a 635 tanulót és a közel 100 munkatársat. Ez a napokban jelentősen felgyorsult a Nyíregyházi Tankerületi Központ beruházásának köszönhetően – mondta el Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.  

„Múlt héten szerelték fel azt a hőmérőkaput, amely látható, hogy mennyire megkönnyíti a mindennapi rutint, a kézi hőmérőzésre így csak akkor kerül sor, amikor jelez a kapu, és a visszamérése történik egy gyanús tartományban lévő hőmérsékletnek. Ahogy bejött az ősz, látható, hogy nem kell itt kint sorfalat állni, a gép másodpercenként 2 fő áthaladását tudja mérni, és még csak egyszer jelzett, amikor teszteltük.”

Fertőzöttek száma

Az intézmények a weboldalaikon mindennap közzéteszik az éppen aktuális számokat arról, hogy hány koronavírus-fertőzöttet tartanak számon és hányan vannak hatósági házi karanténban. Ezek alapján az elmúlt hetekhez képest jelentősen csökkent a fertőzöttek száma. Míg október elején mintegy húsz beteget tartottak nyilván, addig erre a hétre mindösszesen 14-en betegek, a tanulók közül pedig csak hárman produkáltak pozitív koronavírus-tesztet. A héten a legfertőzöttebb a Kodály Zoltán Általános Iskola, ahol hatra emelkedett a pozitív dolgozók száma, viszont a korábban megbetegedett egy tanuló meggyógyult. A Vikár Sándor Zeneiskolában továbbra is két beteg dolgozó van, viszont itt összesen 11-en vannak hatósági házi karanténban is. Az Arany János Gimnáziumban 2-2 tanuló és dolgozó, a Vasvári Pál Gimnáziumban és a Zelk Zoltán általános iskolában 1-1 tanuló és dolgozó, a Mórában és a Bemben 1-1 dolgozó, míg a Göllesz Viktor Szakiskolában és a Krúdy gimnáziumban pedig egy-egy tanuló fertőződött meg. Az iskolai weboldalak tájékoztatója szerint máshol nincs igazoltan vírusos fertőzött a tankerület nyíregyházi intézményei között.