Már kezelik a posztcovid-tünetektől szenvedőket
Már kezelik a posztcovid-tünetektől szenvedőket

A magyar orvosok tapasztalatai szerint a fertőzésből felgyógyult betegek akár 30-40 százalékánál még hónapokkal később is jelentkezhetnek a betegség szövődményi. A posztcovidól még annál is kevesebbet tudnak egyelőre az orvosok, mint az eredeti betegségről. Gyerekeknél is előfordul, ezért külön velük is foglalkozik a Semmelweis Egyetem – hangzott el az M1 Híradójában.

Bíró Zsolt nyár végén kapta el a koronavírust.A gyógyulási idő öt hét volt de a szövődményekkel azóta is küzd. Ami megmaradt az még mindig a nehezebb légzés és a gyengeség, a fáradtság, hullámokban fejfájás. Korábban arról mesélt az M1 műsorában, hogy a teljes gyógyulásához több mint három hónap kellett.

„Elkezdtem kivizsgálásokra járni. így neurológusnál kezdtem, amit a szédülés indokolt és aki elküldött utána koponya MR-re, nyaki MR-re, utána kerültem belgyógyászatra" – mondta.

A gyógyulás után egyre többen jelentkeznek az orvosoknál memória- vagy koncentrációzavar a légszomj vagy éppen a fejfájás tüneteivel. De sokaknál az íz- és szaglásvesztés akár hónapokig is megmaradhat.

Azonban ezeken túlmenően különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák is kialakulhatnak.

A fertőzöttek nagy része hosszútávú szövődményekkel küzd a gyógyulás után. Ezek a koronavírus utáni tünetek.

A fertőzésen átesett betegek utógondozására először a Debreceni Egyetem alakított ki új ellátási formát.

Az intézmény márciusban egy erre szakosodott szakambulancia-hálózatot indított el. Mivel a fertőzöttek között egyre több a gyerek, így a Semmelweis Egyetem 1. számú gyermekgyógyászati klinikáján is létrejött egy posztcovid-ambulancia. Az egyetem klinikai főorvosa az M1-en arról beszélt, hogy már most nagyon sokan jelentkeztek.

„Nem szükséges a háziorvosi beutaló, szerettük volna ezt a rendszert minél könnyebbé tenni, úgy hogy a klinikának van egy időpontfoglaló honlapja és ott tudnak jelentkezni a szülők"

– mondta Krivácsy Péter klinikai főorvos, az SBO osztályvezetője.

Egységes rehabilitációs rendszer felállításán dolgoznak itthon ezért több posztcovid-ambulancia felállítását tervezik. Az országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban is - erről az emberi erőforrások minisztere beszélt.

Kásler Miklós kiemelte: koronavíruson átesett betegek 40 százalékánál jelentkeznek utólag panaszok.

„A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz majd lehetőség arra is, hogy posztcovid-rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk" – mondta a tárcavezető.

Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, azok közül is egyre többen vannak olyanok akik valamilyen koronavírus utáni tünetekkel fordulnak orvoshoz. A szakemberek szerint a posztcovid-szindróma igazából az immunrendszer kései reakciója.

hirado.hu