Már javában tart a Bujtosi tó városközpont felőli részének mederrekonstrukciója

Kedden pedig már elkezdték a látványos munkát: 8600 m2-en vágják le a nádat, a fészkelőhelyek megtartása és az élővilág zavartalanságának biztosítása érdekében meghatározott területeken megóvják a nádfoltokat.

Óvják a környezetet

A sétányt leterített gumilapokkal védik a NYÍRVV munkatársai. A lánctalpas gémes kotrógép alá pedig gumiabroncsokat raktak.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A rekonstrukciót követően a munkagépek okozta esetleges károkat helyreállítják a terület eredeti állapotának megfelelően.

Szükséges rekonsturkció

A Bujtosi tó élővilágának a helyreállítását 2013-ban kezdték.

Erre azért is volt szükség, mert a környéken élőket zavarta, hogy a bomló szerves anyagok rendkívül kellemetlen szagot árasztottak.

– mondta Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Hozzátette:

2013-ban közel 1000 tonna bomló szerves hulladékot távolítottunk el a tóból. Ezzel gyakorlatilag a kellemetlen szagokat megszüntettük. Majd 2014-ben tovább folytattuk a munkát. Akkor padokat is helyeztünk ki. 2015-ben folytattuk a növény- és haltelepítést a tóba. 2016-ban pedig egy kiterjedt vízminőség-vizsgálat kezdődött. Akkor egy úszó szökőkút-szerű, de valójában egy levegőztető, egy oxigéndúsító berendezés került a tóra, hogy az oxigéntartalmat növelje. Mindenképpen szükség volt erre a beavatkozás-sorozatra, hiszen a tó kezdett lassan feltöltődni, elmocsarasodni, ez pedig a pusztulását jelentette volna.

Az elmocsarasodást akadályozzák meg most is. A kotrás után a természetes hulladékot a tó mellé helyezik. Onnan lecsorog belőle a nagy mennyiségű víz, végül a hulladéklerakóba szállítják el a bomló szerves anyagokat. A mederrekonstrukció és nádvágás legkésőbb március közepéig, a vegetációs időszak és a madarak fészkelése előtt befejeződik.


Dér Vivien