Már csak a hónap végig érvényesek a 2019-ben megváltott éves úthasználati jogosultságok
Fotó: Illusztráció

Január 31-ig érvényesek a tavalyi autópálya matricák. A 2020-as évre érvényes jegyeket, már az előértékesítési kampány keretében elkezdték árulni.

Ha egy sofőr elfelejti megvásárolni az érvényes úthasználati jogosultságot, akkor nekik az autópályára érve 60 percük van, hogy online, applikációkon keresztül megváltsák azokat. Az autósok, akik nem váltják meg időben a jegyüket ők, büntetésre számíthatnak, melynek értéke, 60 napon belül 15.000 Ft, illetve akik 60 napon belül sem fizetik ki a büntetést, tőlük 60.000 Ft–ot követel Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A pótdíjakra nincs méltányosság, semmilyen indokot nem tudnak elfogadni, így minden esetbe a gépjármű üzembentartója fogja megkapni a büntetést - mondta megkeresésünkre a cég vezérigazgatója.

Két és fél milló éves matrica fog lejárni január 31-én.

– mondta Dr. Bartala Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Ebben benne vannak az országos éves és a megyei matricák is. A tegnapig a kettő és félmillióból úthasználati jogosultságból kb, fél milliót újítottak meg. Így még mindig nagyon sok van hátra, több mint két millióan nem váltották ki a lejáró matricák helyett az újat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 29.000 megyei matrica jár le január 31-én. Előértékesítéssel eddig  6000 darabot váltottak meg 2020-ra. Így várhatóan még több mint húszezer megyei matrica talál gazdára. A vezérigazgató felhívja az autósok figyelmét, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra az vásárlást, mert sokkal nehezebb lesz megváltani, ha mindenki egyszerre fogja az online rendszert, vagy az applikációt használni.