Mályvavirág – A pandémia ellenére is megszervezték a méhnyakrák elleni védekezés hetét
Fotó: Szarka Lajos

Minden év januárjának harmadik hete a méhnyakrák elleni védekezés, a megelőzés hete. Az európai kezdeményezéshez nyolcadik éve csatlakozott a betegekkel és gyógyultakkal közvetlen kapcsolatot ápoló Mályvavirág Alapítvány. Kórházak, egészségügyi intézmények és szakképző helyek is csatlakoztak. Nyíregyházán például a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán idén is fűzték az együttérzés, bátorítás gyöngyét.

 

A méhnyakrák-megelőzési hét idei országos kampányának nyitánya keretében az ELTE lágymányosi campusán avatták fel egy drótszobrász nőalakját, kezében egy mályvavirággal, mely az erős, szép és kitartó nő, illetve a megelőzés jelképe lett. A kampányhét zárónapján hagyományosan gyöngyöt fűztek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatói és hallgatói, úgy vélik, hogy ezzel kiállhatnak beteg nőtársaik mellett, és felhívják a figyelmet a prevenció, a szűrés fontosságára.

„Karkötőket fűzünk, rózsaszín és lila gyöngyökből, hiszen ez a Mályvavirág kampány jelképe. Ezzel rójuk le tiszteletünket, és erősítjük azokat a nőtársainkat, akik méhnyakrák betegségben szenvednek, és azért fűzzük ezeket a karkötőket, hogy ezzel erősítsük és támogassuk őket a küzdelemben” – fogalmazott Kruták Nikoletta, a DE Egészségügyi Karának ügyvivő szakértője.

Az országos adatok szerint évente 1000–1200 megbetegedéssel találkozik az egészségügy, és 400 édesanyától, nagymamától, nőtől kell elbúcsúzni. A méhnyakrák pedig rendszeres szűréssel, és a ma már rendelkezésre álló HPV elleni védőoltással nagyrészt megelőzhető. 

„Az egyesületnek célja, hogy maga ez a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem éves rutin legyen a nők életében. A HPV elleni védőoltást minél többen vegyék igénybe. 2020-tól a 7. osztályos fiúknak is lehetőségük van ezt ingyen megkapni, 2014-től a 7. osztályos lányok kérhetik ezt a védőoltást. Tanszékünk kiemelt figyelmet fordít a nők egészségmegőrzésére, a betegségek megelőzésére. Csatlakozva a Mályvaponthoz, mely az európai méhnyakrák-megelőzési hét kizárólagos szervezője, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak egészségfejlesztési osztályával és a Miraculum Egyesülettel csatlakoztunk ehhez a rendezvénysorozathoz” – tájékoztatott Barabás Ágota, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tanársegédje.

A védőnő olyan bizalmi viszonyt építhet ki a kistelepülésen élő nőkkel, hogy hallgatnak rá, rendszeresen megjelennek a szűrővizsgálaton, illetve elsősorban a fiatalokat meggyőzheti a védőoltás szerepéről.

„Nagyon sok egészségfejlesztéssel kapcsolatos tantárgyat tanulnak a hallgatóink, megelőző orvostant és népegészségtant. A védőnő hallgatók pedig a képzésbe beépítve kapnak felhatalmazást arra, hogy védőnői méhnyakszűrést, kenetvételt végezzenek. Azok, akik területi védőnőként fognak dolgozni, vagy olyan településen helyezkednek el, ahol nincs szakrendelés, a 25 és 65 év közötti nők szűrésében segítenek, elsősorban azoknál, akik három éve nem jártak szűrővizsgálaton” – folytatta Barabás Ágota.

A Mályvavirágot egy betegségen átesett hölgy, Tóth Icó alapította 2013-ban. Megtapasztalta, mennyire nehéz bíznia a gyógyulásban, ha családján kívül nincs körülötte támogató közeg. Hogy mások ne küzdjenek egyedül, betegszervezetet és tanácsadó hálózatot szervezett. Készül az online digitális betegút is. A nyíregyházi városi rendelőben, a Szent István utca 14. szám alatt találhatják az alapítvány helyi képviselőjét, Tóth Katalint, aki tanácsokkal, tájékoztató kiadványokkal, kapcsolatokkal segíti a hozzá forduló betegeket.

Kapcsolódó galéria

Ajándék gyöngy karkötők