Mályvavirág a nőkért – Méhnyakrák Megelőzési Hét

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét célja, hogy intenzíven felhívják a figyelmet a betegség kezelésére és a prevencióra. Hazánkban a Mályvavirág Alapítvány online formában terjeszti kiadványait, honlapján cikkeket, kiadványokat és filmeket mutat be, illetve közösségi oldalain tájékoztatja az érdeklődőket.

A Mályvavirágot egy betegségen átesett hölgy, Tóth Icó alapította 2013-ban, aki 30 éves korában, második gyereke születése után néhány hónappal szembesült a diagnózissal. Akkoriban nem talált még betegszervezetet, nem tudta, kihez forduljon, semmilyen külső segítséget nem kapott, hogy átvészelje azt a nehéz időszakot, míg küzdött a betegséggel. Ma egy 27 országot és 54 betegszervezetet tömörítő nemzetközi civil szervezet vezetője. Fantasztikus elszántsággal dolgozik nőtársaiért. A Mályvavirág nemcsak az egykori és mai érintettekkel, hanem az onkológiai központokkal és szakemberekkel is kapcsolatban áll.

„Amennyiben hozzánk jelentkezik bárki – akár orvosra van szüksége, akár tünetei vannak –, akkor mi segítjük a legközelebbi onkológiai centrumba eljutni, akár orvossal összekötni. Segítjük másodvéleményt szerezni, akár műtétre való felkészítésben, informatív kiadványunk van ezen a területen, ami oly módon felkészíti a beteget, hogy még az is benne van, mit vigyen magával a kórházba. Hogy fog történni az altatás, milyen műtéti technikák vannak, mi fog történni, ha felébred. Majd tudunk segíteni a kezelésekben és tudunk segíteni a rehabilitációban és a gyógyulásban is. Van egy közösségünk, ez egy titkos és zárt közösség a kedvelt közösségi oldalon, ahol több mint ezren aktívan beszélgetnek és segítik egymást. Emellett sorstársakat kötünk össze, ami szintén nagyon fontos része a betegútnak, és jelenleg készítünk egy online digitális betegutat minden nőgyógyászati megbetegedésre vonatkozóan” – tájékoztatott Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág Alapítvány alapító elnöke.

Sajnos, stagnálnak a számok. A tavaly januári nyíregyházi rendezvényen hallott adat ma is igaz, eszerint évente 1200 nőt ér el valamilyen nőgyógyászati daganatos betegség, és közülük 4-500 hölgyet elveszítünk. A mostani COVID-os járványidőszakban a többi beteghez hasonlóan nehéz bejutni az intézményekbe, problémás a kezelés, vagy a képalkotó diagnosztika. Az európai hét feladata, hogy tudatosítsa, a megelőzés fontos eszköze a védőoltás, az ún. HPV, ami manapság hiánycikk.

„A védőoltás valóban hiánycikk, és sajnos azt halljuk a visszajelzések alapján, hogy egyes helyeken rettentően drága, amit sajnos megtehetnek a patikák, hogy maguk állapítják meg a vakcina árát, hiszen ez nem államilag támogatott, csak a 12. életévben lévő fiúk és lányok kaphatják meg ingyen. Nagyon reméljük, hogy a koronavírus elülése után azért a készlet is erőteljesebb lesz, mert sok panaszt hallunk, hogy nem jutnak hozzá” – reagált a problémára Tóth Icó.  

Szomorú, de tény, hogy nem erre összpontosít most az egészségügy. A Mályvavirág nyíregyházi képviselőjét, Tóth Katalint a Városi Rendelőintézet első emeletén, a Szent István utca 14. szám alatt érhetik el. Az ő feladata is az, hogy e héten a közösségi médiában és valamennyi fórumon tájékoztassa a betegeket, és azokat, akiket a megelőzés érdekel.

„Legyél Te is Mályvavirág Nagykövet!” – ezzel a felhívással kérik, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz és segítsék a figyelemfelhívást.