Magyar Kultúra Napja – Van mire büszkének lenni!

Illés Nikoletta Pilinszky Apokrif című versével nyitotta meg az önkormányzat Magyar Kultúra Napi ünnepségét a Váci Mihály Kulturális Központban. A színésznövendék szavalata után dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

A jövőnkben is ott van

A polgármester arról beszélt, hogy a kultúra nemcsak a múltban és a jelenben él, hanem a magyarság jövőjét is meghatározza.

Az életünk kultúra nélkül elképzelhetetlen, ez a múltunk, a hagyományaink, az identitásunk, a mindennapjaink, de ez határozza meg a jövőnket is, éppen ezért, ha ilyen értékünk van, azt kellően kell  és a mindennapokban is, nemcsak a Magyar Kultúra Napján  ápolnunk, gondoznunk és méltóképp értékelnünk.

– emelte ki dr. Kovács Ferenc.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A rendezvényen a hagyományokhoz híven idén is kitüntettek egy olyan személyiséget, aki sokat tett a város kulturális életéért.

A Krúdy Gyula díjat Puskás Tivadar vehette át

Puskás Tivadar 2000-ban szerződött Nyíregyházára. Tasnádi Csaba és Mohácsi János hívta a Mandátum című darabba. Úgy tervezte, hogy egyetlen darabra jön, aztán beleszeretett a színházba és a városba. Az elmúlt 20 évben olyan jelentős szakmai és közönségsikert elért produkcióban láthatta a közönség, mint a legendás Anconai szerelmesek, a 12 dühös ember, a Kaland, vagy a közelmúltból a Meseautó, vagy az Oscar. Puskás Tivadar egy kicsit nyíregyházinak is érzi magát.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Húsz év után szinte nyíregyházinak érzem magam, az év 10 hónapját szinte itt töltöttem és nemcsak itt, hanem a környéken. Négy városban rendeztem, összesen talán 20-25-ször, a színházban is természetesen, sőt a bábszínházban is. Nagyon sokat dolgoztam. Én ezt nagyon élveztem, élvezem. Nagyon tetszik a város, borzasztó sokat fejlődött a 20 év alatt és büszke is vagyok rá.

– fogalmazott Puskás Tivadar.

Kiemelkedő évet zártak

Az ünnepségen az is kiderült, hogy 2018 kulturális szempontból kiemelkedő éve volt a városnak. A Cantemus Kórusfesztivál, a Seuso- és Munkácsy-kiállítások a múzeumban, vagy a színház produkciói és sikere  beleértve a Vidor Fesztivált is – öregbítették a megyeszékhely hírnevét. A rendezvényt a Szabolcs Néptáncegyüttes „Jókedvvel, bőséggel című produkciója zárta.

 

Z. Pintye Zsolt