Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Balogh Zoltán, a MEOSZ FB elnöke
Fotó: Emberi Erőforrás Minisztériuma

Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést kapott – nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából – Balogh Zoltán címzetes főiskolai docens, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felügyelő Bizottságának elnöke, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének örökös elnöke, a Start Kft. vezérigazgatója. Az állami kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök adományozta. Az állami kitüntetést Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár adta át pénteken a Pesti Vigadóban.

Balogh Zoltán hosszú évtizedek óta végez elkötelezett munkát a megváltozott munkaképességű emberek életének jobbítása érdekében. Magasan képzett szakember, aki nemcsak Szabolcs-Szatmár- Bereg megye gazdasági életének meghatározó és irányító szereplője, hanem országos szinten is kimagasló érdemei vannak a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási rehabilitációja terén. A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szervezetek által Magyarországon elsőként létrehozott szövetség, a Védett Szervezetek Országos Szövetsége egyik alapítója, később vezetője, majd örökös elnöke. Érdekérvényesítő munkája révén meghatározó előrelépés történt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában.

Immár  25 éve egyik meghatározó alakja a mozgáskorlátozott emberek mozgalmának is, 1997 óta tölti be a MEOSZ Felügyelő Bizottságának elnöki tisztét, segítve és garantálva a Szövetség szabályszerű működését.

Balogh Zoltán Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében magas színvonalú, példaértékű foglalkoztatási tevékenységet dolgozott ki és valósított meg, mely meghatározó és iskolateremtő volt és más munkavállalók életében egyaránt. Az 1987-ben fordult hozzá a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, tudna-e segíteni abban, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek rövidebb-hosszabb ideig munkája legyen.1988. január 1-jén vezetésével már meg is kezdte működését a Start Kft. mely az országban a 8. megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkahely volt. Vezérigazgatói működése alatt a vállalat hosszú éveken át megyei szinten a legtöbb embert foglalkoztatta úgy, hogy közben tevékenységi köre is folyamatosan bővült. Szakképző és szakmunkásképző iskolát alapítottak, hozzá kollégiumot építettek. Módszertant dolgozott ki a képzésre. Később irányításával bekapcsolódtak felsőfokú szociális munkás képzésbe, a vállalat és az egyesület a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának egyik terepintézményeként működik.  Egyéb más tevékenység mellett az országban egyedülálló módon a nyíregyházi megyei oktató korházzal kooperációban működtetik az Egészségügyi Centrumukat. Ezen túlmenően számos munkalehetőség megteremtésében is közreműködött.

Balogh Zoltán több, mint két évtizede alelnöke a Magyar Fejlesztési Alapítványnak.

A foglalkoztatás fejlesztése területén végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységével nagymértékben hozzájárult a megváltozott munkaképességű emberek esélyegyenlőségének javulásához a munkaerőpiacon.

Balogh Zoltán oktatóként is jelentős mértékben hozzájárult a foglalkoztatási rehabilitáció fejlődéséhez. Címzetes főiskolai docensként évtizedek óta részt vesz a rehabilitációs szakemberek felsőfokú képzésében a Debreceni Egyetem egészségügyi karaként működő Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolán. 2015. március 1-je óta a Kentucky államban lévő Lousvillei Egyetem meghívott instruktora.

Munkássága elismeréseként többek között 1992-ben Pro Caritate díjat, 2009-ben Munkaügyért díjat, 2011-ben a MEOSZ Ember az emberért díj arany fokozatát, 2012-ben Magyar Gazdaságért díjat vehette át. 2021-ben a MEOSZ megalakulásának 40 éves évfordulója alkalmából dr. Chikán Csaba díjban részesült.

 

Forrás: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége