Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés a vezérigazgatónak
Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés a vezérigazgatónak

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök állami kitüntetést adományozott Balogh Zoltán, a nyíregyházi székhelyű „Start” Rehabilitációs Kft. vezérigazgatója részére. A Magyar Arany Érdemkereszt odaítélésénél értékelték a vezérigazgató fogyatékosok érdekében 35 év alatt kifejtett széles körű tevékenységét, különösen azt a munkásságot, melyet a mozgásfogyatékosok érdekében a MEOSZ Felügyelő Bizottságának elnökeként az elmúlt negyedszázadban tett.

Az elismerést a kormány nevében dr. Latorcai Csaba János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára adta át.

Útmutató kezdeményezés

A Start Vállalat alapítását 1987-ben a Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesülete – szinte a semmiből – indította el. A működését 1988-ban megkezdő vállalkozás – mely most 35. gazdálkodási évét éli – elsősorban a fogyatékosok, megváltozott munkaképességű aktív korú állampolgárok munkalehetőségének segítésére jött létre. A kezdeményezés jelentőségét a város, a megye, rövid időn belül az ország szociálpolitikáját irányító vezetői is felismerték. A hazánkban ebben a szférában nyolcadikként alapított vállalkozás útmutató szerepet töltött be.

Iskolát is alapítottak

A megváltozott munkaképességűek széles körű foglalkoztatása mellett szakiskolát alapítottak a tanköteles korú, megbetegedésekkel, hátránnyal, fogyatékossággal együtt élők részére, ezzel is segítve önálló életvitelüket. A vállalat úttörő szerepet töltött be a rehabilitáció szinte minden területén.

Tízezreknek segítettek

Mintegy 1000 Start Szakiskolában végzett szakmunkás és több 10 000 munkavállaló köszönheti a munkahelyteremtésnek, hogy hosszabb-rövidebb ideig egészíthette ki ellátását megváltozott munkaképessége ellenére. Ma 397 akkreditált vállalkozás nyújt segítséget mindazok számára, akik nehézségekkel, akadályokkal küzdenek a nyílt munkaerőpiacon.

Országos szerepkörök

Balogh Zoltán évtizedekig dolgozott a Fogyatékosügyi, a Szociális Tanácsban. Alapító tagja, majd 20 évig elnöke volt a Védett Szervezetek Országos Szövetségének, ahol (jelenleg is) „örökös” elnök. Tevékenységét, felkészültségét hasznosította a fogyatékosügyi szervezeteknél, hiszen a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége Felügyelő Bizottsága elnökeként néhány hónap múlva 25 éves munkát tudhat maga mögött.