Madarat lehetett velük fogatni
„Mondok egy madarat! Leguggolunk, ha itthon marad, repdesünk a karunkkal, ha elmegy!” – szólt a feladat. A galambtól kezdve a gólyán, fecskén, rigón, harkályon és cinegén át az év madara, a búbos banka is szerepelt a játékban…

A Nyírerdő érdekesebbnél érdekesebb programokkal várja a nyíregyházi óvodásokat előzetes bejelentkezés után. Legutóbb a Városmajori Óvoda gyermekei látogattak el a Nyíregyházi Erdészetbe, ahol Petrilláné Bartha Enikő tartott élményekkel teli órát a madarak védelméről.

Leszállva a buszról, a hatalmas fákat érdeklődéssel nézve érkeztek meg a nyíregyházi óvodások az erdészet területére, ahol egy közös csoportkép készítése után pedig el is kezdődött a „tanóra”. A gyerekek figyelmesen hallgatták Enikő nénit, aki először arról beszélt, hogyan is kell az erdőben viselkedni, illetve arról, hogy ha a gyújtogatók, rongálók és a szemetelők jártak volna erdei iskolába, most biztosan ismernék a szabályokat.

 

JÓ VENDÉG!

 

A nap témájaként a madarakat jelölte ki Enikő néni – akiknek igazi szakértője. Először egy kis növényismertetés következett, hogy mivel is táplálkoznak szárnyas barátaink pontosan. Galagonya, kökény, csipkebogyó, fagyal és a nyírfa termése is megtalálható az étlapon, sőt, a süvöltők és rigófélék egyik kedvence a kőris, a szajkók pedig kifejezetten kedvelik a vackort, más néven vadkörtét. Ezután elkezdődött az első játék, ami a madarak költözéséről szólt. „Mondok egy madarat! Leguggolunk, ha itthon marad, repdesünk a karunkkal, ha elmegy!” – szólt a feladat. A galambtól kezdve a gólyán, fecskén, rigón, harkályon és cinegén át az év madara, a búbos banka is szerepelt a játékban – a gyerekek teljes átéléssel vetették bele magukat a madarak világába. Szusszanásként közös daltanulás következett: „Ti csak esztek, isztok, engem nem kínáltok, ez nem szép! Ha én ennék, innék, tenéktek is adnék, jó vendég!” – hangzott el jókedvűen a népdal.

 

DALOLVA SZÁLL AZ ÉGRE FEL, RÖPTÉBEN IS ÉNEKEL.
MI AZ?

 

Ez után a kis pihenő után folytatódott Enikő néni előadása. Mint a gyerekek megtudták, a madarak védelmében az egyik legfontosabb tényező ilyenkor a madáretető. A gyerekek érdeklődve figyelték, hogyan lehet egyszerűen, akár műanyag flakonból is etetőt készíteni, mire kell ügyelni a kihelyezéskor. Az ehhez kapcsolódó játékos feladatban pedig be is bizonyították mennyire tájékozottak e téren. Zöld vagy piros táblát tartottak fel, ha az egyes állításokat igaznak avagy hamisnak gondolták. Többek között kiderült, hogy szalonnát, főtt tojást, cinkegolyót, főtt répát minden mennyiségben, azonban kenyeret és szénát nem tehetünk a madáretetőkbe. Ezután kezdődött csak a program java, eljött a madárgyűrűzés ideje! A gyerekek megtudták, hogy miért is fontos számon tartani az egyedeket, hogyan lehet megmérni a súlyukat, izmukat, szárny- és farokhosszukat. Miután az elmélet megvolt, következett a gyakorlat. Egy széncinege, kékcinege és veréb várta, hogy a szokásos „vizsgálat” és az óvodások simogató keze után egy bátor jelentkező elengedje őket. A program végéhez közeledve a csoport még tett egy sétát és megtekintette a madárfogó hálókat, ahol szintén volt lehetőség néhány veréb elröppentésére. A foglalkozás végén pedig egy barátcinke is elbúcsúzott a nyíregyházi kis ovisoktól. A gyerekek kipirult arccal tértek vissza a Városmajori Óvodába és lelkendezve mesélték otthon maradt társaiknak mennyi élménnyel gazdagodtak!

Fotó és szöveg: Farkas Fanni