Macskáktól védik a sóstói madarakat

Nem ez volt az első ilyen akciója a természetvédőknek, korábban már több mint 100 fészekodút készítettek az önkéntesek, amelyeket a Sóstói-erdőbe, Nyíregyháza óvodáiba, az Oláh-rét Természetvédelmi Területre és a bokortanyákra helyeztek ki az egyesület szakemberei.

További képekért kattintson a fotóra!

– A rendszeres odúellenőrzések adatai alapján ezekből legalább 500 ott világra jött kismadár – széncinege, kékcinege, csuszka, örvös légykapó, mezei veréb – repült ki, mogyorós pelék tucatjai és denevérek százai teleltek át, és már nagyon várjuk az első bagolycsaládok megtelepedését is – mondta el dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

 

MACSKÁK ÉS MENYÉTEK LESELKEDNEK A MADARAKRA

 

A szervezet közleménye szerint idén azoknak a madaraknak szeretnének segíteni, amelyek alacsonyan, bokros helyen, viszonylag nyitott résekben, zugokban, odúkban fészkelnek. Ilyen a vörösbegy, az ökörszem vagy a barázdabillegető, akik különösen ki vannak téve a kóbor macskák és menyétféle ragadozók fosztogatásának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a közelmúltban „kifejlesztett” egy könnyen összerakható, kifejezetten az ilyen madarak védelmét szolgáló odútípust. Ilyen „tövisodúkat” készítettek szombaton, melyeket a Sóstói-erdőben, illetve a bokortanyás térségben helyeznek ki.

 

KIEMELT FIGYELEM A BÚBOSBANKÁKNAK

 

A természetvédők gondolnak egyúttal az év madarára, a búbosbankára is. A szombati akción bemutatták és az erdőbe ki is helyezték azt az odútípust, amely a rendkívül érdekes és látványos madár megtelepítésére alkalmas, továbbá információs anyagokkal, tanácsokkal várták a faj iránt érdeklődőket.