Ma van az Állatok Világnapja! A Nyíregyházi Állatparkban is ünnepeltek
Fotó: Kohut Árpád

Október 4-e az Állatok Világnapja. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt.

A Nyíregyházi Állatpark is ünnepelt; kedvezményes belépési lehetőséget biztosítottak a diákoknak, akik madár tréningen, fókashow-n és kígyósimogatáson is részt vehettek. A Zöld Piramisban pedig „Csodabogarak nyomában” címmel ízeltlábú bemutatót is tartottak. A cél az volt, hogy az Állatparkban élő 5000 állat közül ne csak a nagyobbakkal ismerkedjenek meg a látogatók, hanem a kicsikkel is. De az ízeltlábúak között is voltak, vannak legek – ezt mutatta be az Állatpark vezető állatgondozója, Fekete Andor.

Próbáltam összeválogatni a legeink közül a legnagyobb ezerlábú fajt, a legnehezebb botsáska fajt, a legerősebb fizikai védekezésre képes botsáskát és néhány lepkebáb az, amit még sikerült itt bemutatnunk.

És ha már a kisebb állatokra fókuszáltak – a látogatók felfedezhették az Állatpark legújabb lakóját is. A Viktória Házba egy új, nagyfülű lakó érkezett. Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető erről szólt:

Társ érkezett Állatparkunk sivatagi róka nőstényéhez. A hím állat a római állatkertben született és másfél éves. Most lejárt a karantén időszak, így most már meg tud ismerkedni nemcsak jövendőbelijével, hanem kifutójával is.

Az apró termetű -mindösszesen 1 kg testtömegű- állatok teljes testfelépítése a sivatagi körülményekhez alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől.

Nagy füleiknek, jó hallásuknak köszönhetően még a homok alatt mozgó zsákmány helyét is képesek meghatározni. Elsősorban kisebb gerinceseket, gerincteleneket esznek, de szeretik a tojást és a bogyókat is.

 

Fotók: Kohut Árpád

Kapcsolódó galéria

Állatok világnapja a Nyíregyházi Állatparkban