Ma este megbukunk – Bemutató a Móricz Zsigmond Színházban

Egy londoni színházi darab replika előadása kerül szombat este a nyíregyházi közönség elé a Móricz Zsigmond Színházban. Az eredeti díszlethez eredeti rendezőt is felkért a nyíregyházi társulat, aki azonban a közelben dúló háborúra tekintettel nem vállalta a munkát. Így rendezte meg a Ma este megbukunk című vígjátékot Horváth Illés.

Nem vasfüggöny, hanem a vígjáték előjátéka fogadja a közönséget a Ma este megbukunk előadásai előtt. Ez még nem a darab, de része a játéknak. A játék a játékban előadásnak. 

Brukovics Krisztián a játékbéli nyírbokori társulat rendezője és igazgatója, majd ő a felügyelő a Gyilkosság a Haversham kastélyban című darabbéli előadásban.

„Jó játék, de nagyon résen kell lenni, nagyon jelen kell lenni. Ez tipikusan olyan vígjáték, hogy nyílik az ajtó ritmusra, iszonyatosan oda kell figyelni, nem lehet kiesni belőle, ott kell lenni, hiszen ha valaki elalszik, olyan láncreakciót vált ki, aminek nincs vége. Szerintem egy izgalmas és vicces előadás született” – mesélte a bemutató előtt Gulácsi Tamás, a Móricz Zsigmond Színház művésze.

Ha jól sikerül, akkor megbukunk – mondta stílszerűen a szombati bemutató előtt a rendező, aki nagyon is bizakodó. A közönség vágyik a kacagásra. A darabban egy nem létező település amatőr színjátszó csapata készül bemutatni egy Agatha Christie paródiát.

„Vannak a drámairodalomnak ezek a darabjai, amik a színház a színházban struktúráját követik. Ilyen a Függönyt fel!, ami volt pár évvel ezelőtt a Móricz Zsigmond Színházban is. Ez is a színház a színházban struktúráját követő előadás. Szerintem ezt a néző nagyon kíváncsian és izgatottan figyeli. Ezen típusú előadások közül is ez egy modern, és újszerű megközelítésben mutatja be ezt a struktúrát, végtelenül szórakoztatóan” – fogalmazott a rendező, Horváth Illés.

Nemcsak maga a történet szórakoztató, hanem az is, ahogyan a néző beláthat a kulisszák mögé.

Megismerheti egy próbafolyamat felemelő, gyötrelmes, olykor mulatságos epizódjait.

„Tükröt tart, vagyis lerántja a leplet, vagy lemeztelenít, ugyanis ott állunk gatyában. Megmutatja a színháznak, az előadásnak, a színészek munkájának azon részeit, ahol le vannak meztelenedve. Ahol nem minden klappol, ahol a dolgok balul sülnek el, és ott áll az ember, aki bajban van. Az egész előadásnak ez adja az alapfeszültségét, hogy ott vannak ezek a színészek, és ettől szerintem szerethetővé válnak” – vélekedett a rendező.

Annyi saját baki és élmény, színházi emlék jött össze a csapat művészeitől, hogy a végén ritkítani kellett az aktuális poénokat, hiszen nem vihette el a játék eredeti sodrását még itt, Nyírbokorban sem.

A szombat esti bemutató színészei: Dézsi Darinka, Kuthy Patrícia, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Nagyidai Gergő, Rák Zoltán, Tóth Zolka és Gyuris Tibor.