Lovas díszmenet, koszorúzás és huszárgenerációk találkozója is lesz hétvégén!
Fotó: Archív / Kohut Árpád felvétele a 2017-ben rendezett Huszártalálkozóról

Városunkban immár 16. alkalommal szerveznek Huszártalálkozót. A fő helyszín idén is az Országzászló téren lesz, a Magyar Huszár szobránál.

Az első Nyíregyházi Huszártalálkozót 1991-ben rendezték meg – emlékezett Dr. Bene János a Magyar Huszár Alapítvány titkára, majd hozzátette, akkor még több száz huszár vett részt a találkozón.

Olyan 500 ember volt '91-ben az Országzászló téren – persze eltelt 30 év lassan és megfogyatkozott a huszárok száma. Ma a látókörünkben már csak két öreg huszár van, Tomasovszki Mihály Bundás-bokorban, aki 99 éves és Juráncsik Antal Napkoron, ő pedig már 102 éves. Reméljük, hogy megtisztelik jelenlétükkel a találkozót – az előző rendezvényen még itt voltak két éve és hála Istennek jó erőben, egészségben.

Augusztus 24-én és 25-én minden a huszárokról szól majd. Szombaton 11 órakor lesz a megnyitó a több mint 20 éve állított Magyar Huszár szobornál az Országzászló téren. Ott majd a hősökért imádkoznak, koszorúzás és díszsortűz is lesz. Aznap látványos díszmenet is várja majd az érdeklődőket, amelyre lovas hagyományőrzők is érkeznek majd többek között Ózdról, Debrecenből, Nyírtelekről és Napkorról. Dr. Bene János hozzátette:

50 lovas lesz a téren és azért 50 lovasnak a galoppozása a téren keresztül nagyon szép és látványos dolog! Ugyanez az 50 lovas szombat délután bemutatkozik majd a Sóstói Múzeumfaluban, a Vivat Huszár! nevű rendezvényen. Ott pedig lehetőséget adnak a lovasok arra, hogy a közönség, főleg a gyerekek megtapasztalhassák a nyeregben ülés élményét, ott lehetőség lesz arra, hogy mindenki lovagolhasson egy kicsit.

A felújítás alatt álló Múzeumfalut a rendezvényre megnyitják – szombat délután ott lesz majd többek között a huszárgenerációk találkozója, motoros és kutyás rendőrök bemutatója, közelharc és technikai bemutatóval készül a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, az érdeklődők ezek mellett a régmúlt tűzoltási és mentési mozzanatait is megtekinthetik, valamint vívásoktatás is lesz. A rendezvény helyszíne gyalogosan a Pálinkaház felől közelíthető majd meg, autóval pedig a Sikló utca felől. 25-én vasárnap a Huszár Emlékkertben tartanak majd megemlékezést, azzal zárul majd a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozó!