Ünnepi műsor, zenés-táncos produkció és tűzijáték is volt augusztus 20-án a belvárosban!
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepi műsorral, többek között a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevőinek különleges, erre az alkalomra készített produkciójával és tűzijátékkal is várták a városlakókat augusztus 20-án a Kossuth téren. Az Államalapító Szent István tiszteletére rendezett ünnepségen Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepi beszéde és az új kenyér szentelése után kitüntetéseket adtak át.

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti és hivatalos állami ünnepe az államalapítás, valamint Szent István király emlékére. Kedden ünnepi műsorral várták a városlakókat a Kossuth téren; a rendezvényen Nyíregyháza polgármestere tartott beszédet. Dr. Kovács Ferenc azt mondta:

Amikor államalapító Szent Istvánra emlékezünk, és mindazokra, akik örökségét tovább vitték és megőrizték számunkra, - az országunk, az otthonunk, a családunk számára -, meg kell fogadnunk, hogy az eredményeinket megóvjuk, s együtt folytatjuk tovább azt a munkát, amely által Nyíregyháza még erősebb, fejlettebb, az itt élőket szolgáló, a fiatalokat itthon tartó, modern és biztonságos város lesz a jövőben is. S tegyük mindezt azzal a hittel és meggyőződéssel, hogy Magyarország a következő ezer esztendőben is szilárd támaszt, védelmet és biztonságot ad mindehhez.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette:

Ma már egy erős, stabil gazdálkodású városban dolgozhatunk a gyermekekért, a családokért, a fenntartható jövőért, a méltó időskor biztosításáért. Ez a város és az itt élők bizonyították, hogy valós és tartós eredményt csak együtt, összefogással, elszántan, nagyon határozottan és kitartó munkával lehet elérni. A nyíregyháziak mára megmutatták a világnak, hogy ebben a városban a jövőt tervező, értéket teremtő, hagyománytisztelő emberek élnek. Köszönet érte valamennyiüknek! Mindenkinek, aki a közösségért tesz. Köszönet, a ma itt díszpolgári címmel és életműdíjjal elismert kiválóságainknak is.

Mint minden évben, az augusztus 20-ai ünnepségen kitüntetéseket is átadtak. Az idei díszpolgári címet Nyíregyháza Közgyűlése Dr. Puskás Nándorné Oláh Júliának adományozta, aki kiemelkedően magas színvonalú munkát végzett és végez mai napig a népművészet és a népi kultúra fennmaradásáért, fejlődéséért. Számtalan díjban részesült az elmúlt évtizedekben, ő indította el a város első hímző szakkörét, megalakította a Népművészeti Stúdiót, majd az Aranykapu Népművészeti Egyesületet és évekig ő szervezte az Országos Népművészeti Kiállításokat városunkban.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése magas színvonalú tevékenységéért, megbecsülése jeléül az Inczédy György Életműdíjat 5 személy részére adományozta.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Siklós Ádám Györgyné a Szabolcs Néptánc Együttes alapító tagja volt, elismert pedagógusként ment nyugdíjba, életpályája példaértékű, őt is kitüntették.

Makó Pál a magyar népdalok, katonadalok kiváló ismerőjeként és igazi tanár egyéniségként méltán érdemelte ki az Inczédy György Életműdíjat.

Dr. Sipos Béla többek között gyógyító munkájáért, kiemelkedő szakmai tevékenységéért kapta a díjat.

Zsíros Andrásné több mint két évtizede a Patrónus Egyesületnél szociális szakgondozóként végzi feladatát, súlyos értelmi fogyatékos fiatalokat lát el. Példamutató munkájával méltán érdemelte ki az Inczédy György Életműdíjat.

Kovács László István, egykori testnevelő tanár, majd igazgató többek között a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést is megkapta már, kedden az Inczédy György Életműdíjat is átvehette a Kossuth téren.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az augusztus 20-ai rendezvény keretében az új kenyeret is megszentelték a történelmi egyházak részvételével.

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon résztvevő együttesek közreműködésével Kenyéráldás - Aratóünnep címmel zenés-táncos előadás is volt a Kossuth téren. A táncjátékot Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője, a nemzetközi néptáncfesztivál igazgatója állította a színpadra és a térre.

Este a Fesztivál záró gálaműsorával és tűzijátékkal ért véget az Államalapító Szent István tiszteletére rendezett városi ünnepség.

További képekért kattintson a fotóra!

Légifotók: Kohut Árpád

A díjazottakról

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése kimagasló tevékenységéért, megbecsülése és tisztelete jeléül DR. PUSKÁS NÁNDORNÉ OLÁH JÚLIA részére a „Nyíregyháza Város Díszpolgára” címet adományozza.

Dr. Puskás Nándorné Oláh Júlia kiemelkedően magas színvonalú munkát végzett és végez a mai napig a népművészet és a népi kultúra fennmaradásáért, fejlődéséért. Családja szellemisége és tanítója hatására, már korán eldöntötte, hogy olyan pályát választ, amelyik a népi kultúra megőrzéséhez kapcsolódik.   Az alkotás láza apró gyermekkorában megérintette. Családi örökségként hozta magával mindezt, ugyanis nagymamája a Zsolnay gyár előrajzolójaként komoly megbecsülésnek örvendett. Elvégezte az országos hímző- és a szövő oktatói tanfolyamokat. 1966-ban indította el Nyíregyházán első hímző szakkörét, mely időszak alatt tudatos gyűjtő-kutató munkát végzett. Első jelentős sikerét 1972-ben egy Budapesten meghirdetett országos pályázaton érte el mezőségi hímzéses darabjával. 1973-ban megalakította a Népművészeti Stúdiót, majd 1998-ban az Aranykapu Népművészeti Egyesületet, melyeknek azóta is a vezetője. Nyíregyházán 1973 és 1989 között az Országos Népművészeti Kiállítások szervezője és rendezője volt. Hímző tervező és kivitelezőként a zalai fehérhímzésekkel, a mezőségi hímzéssel, a tiszavidéki keresztszemes munkákkal, úri/történeti hímzésekkel, az ún. tirpák keresztszemes hímzéssel aratott sikereket. Ez utóbbival 1983-ban elnyerte a Gránátalma-díjat.

Számtalan díjban részesült még - Életfa-díj, Király Zsiga-díj, Mesterremek-díj, a Népművészet Mestere kitüntetés - melyek igazolják kiváló szakértelmét. Életét, alkotókedvét egy csodálatos eszme, a magyarság, a népi kultúra megőrzésének szentelte. Hagyománytiszteletével, értékmegőrző és értékteremtő tevékenységével méltán érdemelte ki a nyíregyházi emberek és a Közgyűlés tiszteletét és elismerését.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése magas színvonalú tevékenységéért, megbecsülése jeléül az Inczédy György Életmű –Díjat 5 személy részére adományozza.

Siklós Ádám Györgyné matematika-kémia szakos tanári diplomáját 1972-ben szerezte a nyíregyházi tanárképző főiskolán. Tanári munkáját 40 éven keresztül teljes odaadással, empátiával, hivatástudattal végezte. Kiváló pedagógiai érzékkel nyerte el a gyerekek figyelmét és szeretetét, így adta át igen eredményesen a mindig nehéz tantárgynak számító matematika és kémia ismereteket. Azok közé a pedagógusok közé tartozott, akik mindent megtettek  tanítványaik sikere, tanulmányi előmenetelük és személyes sorsuk segítése érdekében.
A közösségi munkában való személyes részvétele is példaértékű. A Szabolcs Néptánc Együttes alapító tagjaként számos gyerekkel szerettette meg a népi kultúrát és a néptáncot egyaránt. Szakmai életútja során a tanári pálya minden területét bejárva megbecsült, elismert és szeretett pedagógusként ment nyugdíjba. Életpályája, a közösségért tett erőfeszítései mindenki számára példaértékű lehet. 

Makó Pál 1939-ben született Görbeházán. Szüleitől nagyon sok népdalt és nótát tanult meg, akit, miután felismerték tehetségét, szülei citerával ajándékozták meg. Nemcsak megtanult a hangszeren játszani, de később megalapította a nyíregyházi Városmajori Citerazenekart, amely olyan sikereket mondhat magáénak mint a Megyei Népzenei Fesztiválok vagy Repülj Páva országos döntőbe jutása. 2011-től tevékenyen részt vesz a Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet férfi és női énekkari munkájában, amelynek köszönhetően 2017 és 2018-ban a férfi énekkar a debreceni Katona dal fesztiválról arany minősítéssel tért haza. A magyar népdalok, katonadalok kiváló ismerőjeként, és igazi tanár egyéniségként Makó Pál méltán érdemelte ki az Inczédy György Életmű-díjat. 

Dr. Sipos Béla egyetemi tanulmányait követően a Megyei Kórház II. Belgyógyászati osztályán kezdte meg gyógyító munkáját. Jelentős szerepet vállalt a gasztroenterológiai profil kialakításában, és aktív résztvevője volt az endoszkópos teameknek. Felelősségteljes, áldozatkész munkájával a II. Belgyógyászati Osztály meghatározó tagja lett. Előbb belgyógyászati szakvizsgát, majd gasztroenterológiai szakvizsgát tett. Az országban az elsők között alapította meg a Hepatológiai Centrumot, ahol a mai napig végzi a krónikus májbetegek gondozását és gyógykezelését. 
Lelkiismeretes, kiemelkedő szakmai tevékenysége mellett, szívügyének tekinti a fiatal szakorvosok részére szakmai tapasztalatainak átadását. Rendszeres résztvevője hazai és külföldi kongresszusoknak, mind hallgatóként, mind pedig prezentálóként egyaránt. 
Elkötelezett munkájának, szerénységének és nagyfokú tudásának köszönhetően jelentős szerepe van abban, hogy a tavalyi évben a Gasztroenterológiai Centrum III. progresszivitási szint minősítést kapta meg. Kiemelkedő szakmai tudásának és kitartó munkájának köszönhetően méltán érdemelte ki az Inczédy György Életmű-díjat. 

Zsíros Andrásné több, mint két évtizede a Patrónus Egyesületnél szociális szakgondozóként végzi feladatát, ahol súlyos értelmi fogyatékos fiatalokat lát el. Munkája mellett elvégezte a szociális gondozó-ápoló, gyógypedagógiai tanfolyamot. Tevékenységét lelkiismeretesség, nagyfokú hivatástudat, gyermekszeretet, következetesség jellemzi. Empatikus, szociálisan érzékeny személyiség. A fiatalok bizalommal fordulhatnak hozzá, mivel mindig számíthatnak kedves, segítő szavaira. Önzetlen munkahelyi kötelezettségén túl 4 éven át városi bírósági ülnöki teendőket látott el, illetve 16 éve szavazatszámláló bizottsági feladatokat végez. Zsíros Andrásné kiemelkedő szakmai tevékenységével, társadalmi szerepvállalásával, önzetlen és példamutató munkájával méltán érdemelte ki az Inczédy György Életmű-díjat.

Kovács László István 1969. elejétől az akkori Nyíregyházi Főiskola Gyakorló Iskolájában volt testnevelő tanár. 1971-ben testnevelési szakvezető kinevezést kapott. Ezek mellett tudományos tevékenységet is folytatott, amely a Testnevelési Egyetem nemzetközi diák konferenciáján III. helyen végzett. Folyamatosan országos szintű továbbképzéseken vett részt, mint bemutató és előadást tartó testnevelő. 1991 és 2005 között iskolaigazgatóként tevékenykedett. Összesen 36 évet töltött el a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI jogelőd intézményeiben. 2005. augusztus 20-án munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. Jelenleg is aktív, feleségével karitatív tevékenységet folytat a határon-túli gyerekek megsegítésére. Példaértékű és kimagasló munkásságaként méltán érdemelte ki Kovács László István az Inczédy György Életmű-díjat.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi tűzijáték 20190820